Papež vyzval k trpělivosti v ekumenických otázkách, týkajících se církve, eucharistie a církevního úřadu

4.6.2018 

Vatikán. Nespěchejme příliš prudce vpřed, abychom dosáhli kýžených cílů, nýbrž trpělivě kráčejme spolu před Božím zrakem, vybídl dnes papež František v promluvě při audienci pro delegaci Spojených evangelicko-luterských církví Německa a národní německý výbor Světové luterské federace. Římský biskup zejména poukázal na přesnou a sdílenou reflexi o otázkách církve, eucharistie a církevního úřadu.

V úvodu se papež zmínil o společné připomínce reformace, která začala již setkáním ve švédském Lundu na podzim roku 2016, a upozornil, že událost, která mohla vzbudit polemiky a žehrání, se naopak vyznačovala duchem bratrského společenství:

S vděčností Bohu jsme mohli konstatovat, že pětisetleté dějiny – leckdy velice bolestné – probíhající za vzájemných protikladů a častých konfliktů, přenechaly v posledních padesáti letech prostor rostoucímu společenství. Díky působení Ducha, bratrským setkáním, gestům inspirovaným spíše evangelní logikou než lidskou strategií a rovněž prostřednictvím oficiálního lutersko-katolického dialogu bylo možné překonat staré, oboustranné předsudky. S Boží pomocí doufáme v budoucnost, směřující k plnému překonání rozdílů.”

Společná připomínka reformace zároveň potvrdila, že naše cesta se bude nadále vyznačovat ekumenismem, který se stále více jeví jako nutnost i touha, pokračoval římský biskup. Dokládají to společná modlitební a ekumenická setkání, která se vloni konala po celém světě, dodal.

“Nezapomínejme vycházet z modlitby, aby cestu nevyznačovaly lidské projekty, nýbrž Duch svatý. Pouze On totiž zahajuje cestu a osvěcuje kroky, které je nezbytné činit. Duch lásky nás může vést výlučně na stezky lásky. Jako křesťané, katolíci a luteráni, jsme především povoláni k tomu, abychom se «měli navzájem upřímně a vroucně rádi, protože se nám dostalo nového života živým a neproměnným Božím slovem» (1 Pt 1,22-23)”.

Současně jsme však povoláni k tomu, abychom ulehčovali bídu strádajících a pronásledovaných, upozornil římský biskup. Utrpení mnoha bratrů utlačovaných z důvodů víry v Ježíše Krista nás naléhavě vyzývá, abychom mezi sebou navzájem dospěli ke stále konkrétnější a viditelnější jednotě. K tomu přispívá teologický dialog, který se nesmí zastavit:

“Musíme v něm pokračovat – nikoli se zápalem běžet vpřed, abychom dosáhli kýžených cílů, nýbrž společně trpělivě kráčet před Božím zrakem. Některá témata – myslím na církev, eucharistii a církevní úřad – zasluhují přesnou a oboustranně sdílenou reflexi. Ekumenismus se nemá týkat pouze elit, nýbrž měl by zapojit co největší možný počet bratrů a sester ve víře, abychom tak rostli jako společenství modlícícíh se, milujících a hlásajících učedníků.”

Společné porozumění Božímu zjevení se odvíjí právě od tohoto základu, zdůraznil papež František, a dále se prohlubuje  poznáváním a láskou k Pánu Ježíši Kristu, protože “v něm přebývá celá plnost božství tělesně” (Kol 2,9) a “skrze něho Bůh rozhodl, že usmíří se sebou všecko tvorstvo” (Kol 1,19-20), řekl dnes římský biskup delegaci německé luterské církve.

 

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.