Biskup Lojudice: Zlo se přemáhá větším množstvím dobra

2.6.2018 

Vatikán. Slavnost Božího těla oslaví letos papež František na pastorační návštěvě v Ostii. Toto přímořské město je už od antických dob spojeno s Římem a také z hlediska církevní správy spadá do římské diecéze. Nedávno na sebe Ostie upozornila, když jeden z šéfů místních gangů brutálně zaútočil na novináře, který s ním natáčel rozhovor. Událost připomněla veřejnému mínění problém organizovaného zločinu na periferiích Věčného města.

Všímá si toho také římský pomocný biskup Paolo Lojudice, zodpovídající za jižní části diecéze hlavního města. Papežova přítomnost na procesí Božího těla v Ostii je pozitivní odpovědí na tyto negativní jevy:

„Zlo se přemáhá větším množstvím dobra. Není jiné cesty. A Boží tělo, mše a procesí, to je nejintenzivnější a nejvýznamnější slavnost v naší katolické tradici. Když se jí účastníme, navazujeme vztah s částmi města, kde dochází do takovýchto situací, které dobře známe a které se dějí také v jiných římských čtvrtích – ale tady dostaly publicitu. Vzhledem k tomu, že se však mluvilo pouze o negativních jevech, musíme dát pozitivní impuls. Chceme vystoupit jako jediné křesťanské společenství, složené z osmi ostijských farností. Stát se znamením jednoty, síly, odhodlání k boji proti tomuto zlu, které je velmi mocné. Je to výzva, vzít věci do svých rukou a přinést znamení naděje, dobroty, velkodušnosti a solidarity. To jsou postoje, kterými lze postupovat proti tomuto zlu, proti mafiím, působícím v této oblasti,“ říká pomocný biskup pro jižní sektor římské diecéze, mons. Lojudice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.