Papež František: Kdo trpí, rozumí lépe Božímu daru života

2.6.2018 

Vatikán. Nemocní a trpící nás učí věci, kterých se nikde jinde nenaučíme. Kdo trpí, rozumí lépe hodnotě Božího daru života, který je potřeba docenit a chránit od početí do přirozené smrti, řekl papež František během dnešního setkání s členy italského sdružení pro péči o nemocné trpící svalovou dystrofií, tedy genetickou chorobou působící postupné oslabování svalstva.

Papež František jim poděkoval za jejich práci, která zahrnuje jak speciální lékařskou pomoc tak i čistě lidskou podporu. „Fyzickou rehabilitaci musí doprovázet duchovní rehabilitace, která se projevuje především gesty blízkosti a pomáhá bojovat nejen s fyzickou bolestí, ale také s vnitřním utrpením, plynoucím z opuštěnosti a izolace,“ řekl Svatý otec.

„Ve své činnosti můžete dosvědčit, že člověk se plně realizuje jedině tehdy, když miluje a dává se druhým. Ježíš, Syn Boží, který se stal člověkem, nám předává hluboký důvod této lidské zkušenosti. Když nám ukazuje tvář Boha, který je láska (srov. 1 Jan 4,8), zjevuje člověku, že nejvyšším zákonem jeho bytí je láska. Za svého pozemského života Ježíš zviditelnil Boží láskyplnost, když se zřekl sám sebe, „vzal na sebe přirozenost služebníka a stal se jedním z lidí“ (Fil 2,7). Ježíš s námi sdílel náš pozemský osud až do smrti a tak nás učil kráčet v milosrdné lásce. Láska je nejvýmluvnější formou evangelijního svědectví, protože odpovídá na konkrétní potřeby a zjevuje tak lidem lásku Boha, pozorného otce, který vždy starostlivě pečuje o každého. Mnoho křesťanských mužů a žen toto učení následovalo a zapsali se do dějin nádhernými příběhy lásky k bližnímu. (…) Kolik lidí, kteří se nasazují pro bližního, dospělo také v našich časech k objevení víry, protože v nemocném potkali Krista, Syna Božího.“

František zdůraznil, že trpící člověk více než konkrétní pomoc potřebuje, aby se mu pomáhalo s otevřeným srdcem. Tento postoj je třeba učit především mladé lidi. Proto sdružení, které v Itálii přináší pomoc lidem trpícím svalovou dystrofií, může být zvláštní školou života, v níž se lidé učí solidaritě, otevřenosti a úctě k daru života, řekl Svatý otec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.