Římský biskup přijal delegaci moskevského pravoslavného patriarchátu

30.5.2018 

Vatikán. Ještě před generální audiencí přijal papež František v salonku auly Pavla VI. dvacetičlennou delegaci moskevského pravoslavného patriarchátu, vedenou metropolitou Hilarionem Alfejevem.  

Předseda odboru pro vnější vztahy moskevského patriarchátu s doprovodem přijel do Říma na pozvání Italské biskupské konference k trojdennímu jednání na místech svatých apoštolů Petra a Pavla. „ Jsem rád, že spolu kráčíme cestou jednoty. To je totiž jediná cesta, která v sobě nese příslib něčeho jistého, protože rozdělení nás vede k válkám a zkáze“, oslovil papež své hosty.

„Chtěl bych před vámi – a zejména před tebou, drahý bratře, zdůraznit, že katolická církev ze své strany nikdy nedopustí, aby se zrodily rozkolné postoje. Nebudeme si to nikdy moci dovolit, nepřeji si to. V Moskvě – v Rusku – je jediný patriarchát, ten váš. My tam nebudeme mít žádný jiný. Bolí mne, když nějaký katolický věřící, ať už laik, kněz či biskup, uchopí prapor uniatismu, který už nefunguje, který už skončil. Je třeba respektovat církve sjednocené s Římem, avšak uniatismus jako cesta jednoty je překonaný. Naopak mne velmi těší, když najdu podanou ruku, bratrské objetí, společnou reflexi a pouť.“

Ekumenismus se utváří putováním a nečeká, až se dospěje k bezvýhradné shodě ve všech bodech nauky, pokračoval papež František. Připojil anekdotu, podle které věroučná shoda nastane den po Kristově slavném příchodu.

Musíme nadále studovat teologii a vyjasnit si různé body, ale mezitím také máme spolu kráčet, nečekat, až se toto vše vyřeší. Jít spolu a pracovat na všem dalším, ale kráčet v lásce, v modlitbě. Dobrým příkladem tu byla výměna relikvií...A modlit se za sebe navzájem, v dialogu, to nám velmi prospívá. Setkání s Jeho Svatostí Kirillem pro mne bylo blahodárné, našel jsem bratra. A nyní duchovně kráčíme spolu.“

Na závěr papež František připojil dvojí doporučení – první se týkalo respektu, který mají katolíci v Rusku prokazovat svým pravoslavným bratrům:

„Katolická církev – katolické církve – se nemají vměšovat do interních záležitostí ruské pravoslavné církve, ani do politiky. To je můj dnešní postoj a je to také postoj Svatého stolce. Ti, kteří se do nich vměšují, neprojevují poslušnost vůči Svatému stolci. Tolik k politice. Dále ke zbožnosti: Důležitá je modlitba za sebe navzájem, avšak má to být osobní modlitba. Poznáváme nové bratry a sestry a navazujeme s nimi osobní vztah. Chtěl bych vám něco říci – po setkání s patriarchou jsem od něj dostal relikvii sv. Serafína, kterou dnes mám na nočním stolku. Večer, než jdu spát, a ráno, když vstávám, ji uctívám a modlím se za naši jednotu“.

řekl papež František delegaci moskevského pravoslavného patriarchátu.

 

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.