Nikaragujští biskupové terčem diskreditační kampaně a výhružek

23.5.2018 

Nikaragua. Nikaragujští biskupové vydali prohlášení, ve kterém se hlásí k odpovědnosti za demokratický vývoj země. Informují také o výhružkách a diskreditační kampani namířené proti nim.

 „Považujeme za naléhavě nutné informovat náš národ o diskreditační kampani namířené proti biskupům a kněžím a o výhružkách smrtí, jejichž předmětem jsme my a zejména náš dobrý bratr mons. Silvio Báez Ortega, pomocný biskup Managuy,“ stojí v prohlášení Nikaragujské biskupské konference publikovaném agenturou Fides. Podle slov biskupů stojí za výhružkami a pomluvami vláda, „využívající novináře a státní média, ale také falešné či skryté uživatele sociálních sítí jako facebook a twitter“.

Kdo útočí na biskupa a kněze, útočí na církev
K útokům dochází v době, kdy probíhají rozhovory v rámci tzv. Národního dialogu, kterých se účastní zmíněný mons Báez. Církev na této platformě usiluje o zprostředkování dialogu mezi vládou a opozicí po měsíci protestů, ve kterých zahynulo nejméně 76 lidí a stovky dalších bylo zraněno. „Připomínáme agresorům, že jsme jedno tělo,“ píší nikaragujští biskupové, „kdo útočí na biskupa nebo kněze, útočí na církev. Nepřestaneme v této rozhodující chvíli doprovázet nikaragujský národ, který pod bělí a modří naší vlajky vyšel na náměstí, aby požadoval svá legitimní práva.“

Svatá povinnost hlásat pravdu
Biskupové poukazují na kritickou situaci v zemi, poznamenané represemi vlády, která se snaží zbavit své odpovědnosti za agresi. Zároveň se jako zprostředkovatelé a svědci národního diaologu cítí být „povoláni k podpoře veškerých možných cest“ vedoucích k demokratizaci národa a hlásí se ke své „svaté povinnosti hlásat Pravé slovo, které nás učiní svobodnými,“ deklarují nikaragujští biskupové.

Mons. Báez: nenechám se zastrašit
Pomocný biskup hlavního města Managuy, mons. Báez Ortega prostřednictvím twitteru vyslal vzkaz těm, kdo ho urážejí, pomlouvají a usilují o jeho smrt: „Nemám strach, nezlomí mne a nepřinutí mne mlčet. Moje věrnost Ježíši Kristu a láska k nigaragujskému národu jsou silnější než kdy dříve.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.