Arcib. Auza: Beztrestnost zločinů proti humanitárnímu právu musí skončit

23.5.2018 

New York. Být civilistou uprostřed ozbrojeného konfliktu nebylo nikdy tak nebezpečné jako dnes – řekl arcibiskup Bernardito Auza v otevřené debatě na fóru Rady bezpečnosti Spojených národů, věnované právě ochraně civilistů v ozbrojených konfliktech.

Stálý pozorovatel Svatého stolce poznamenal, že Čtvrtá ženevská konvence postavila ochranu civilistů do středu mezinárodního humanitárního práva a dodatečný protokol z roku 1977 právní ochranu civilistů a raněných významně posílil. Přesto – jak dodal – promyšlené a brutální útoky na civilisty a infrastrukturu zůstávají součástí válečné taktiky.

Arcibiskup Auza připomněl krutosti spáchané v Sýrii, v nigérijském státu Borno, v Jižním Súdánu či Jemenu. Jak dodal, v  otevřených konfliktech dnes žije více než 20 milionů lidí a přes 1,4 milionů dětí se ocitlo na pokraji hladomoru. Tato situace se nesetkává s adekvátní odezvou ve světě, dodal vatikánský diplomat. Ostře odsoudil nedávné útoky na lékařská zařízení, jak ze strany státu tak nestátních aktérů. Jak dodal, jde „nejen o nehorázné přestoupení mezinárodního práva, ale také o zradu lidstva jako takového. Kultura beztrestnosti takovýchto zločinů musí skončit,“ apeloval arcibiskup Auza.

Vatikánský reprezentant při agendách OSN v New Yorku poukázal na úkol přeložit do praxe dva roky starou rezoluci Rady bezpečnosti odsuzující agresi na lékařský a zdravotní personál (rezoluce 2286 z roku 2016). Jak zdůraznil kromě uznání humanitárního práva všemi stranami konfliktu je nutné rovněž trestně stíhat ty, kdo tyto zákony překročí. Stejně tak je nutné volat k odpovědnosti ty, kdo upírají civilistům přístup k potravinám, vodě a základní lékařské péči, či odsoudit handlování s humanitárním přístupem, zdůraznil arcibiskup Auza na fóru Rady bezpečnosti OSN.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.