Papež František: Pastýř neztrácí čas v zákulisních spolcích

18.5.2018 

Vatikán. Poslední Ježíšův dialog s Petrem byl tématem dnešní homilie papeže Františka v kapli Domu sv. Marty. „Milovat, pást svěřené stádce a připravit se na kříž“, ale také vyvarovat se pokušení „strkat nos do života druhých lidí,“ tak František přetlumočil do konkrétního jednání Ježíšovo „následuj mě“, s nímž se obrátil ke svým učedníkům.
V dnešním evangeliu popisuje Jan poslední Pánův rozhovor s Petrem. Rozmluvu, která vyvolala v paměti  „Šimona, syna Janova“ celý příběh jeho života po Ježíšově boku, od chvíle, kdy mu změnil jméno, přes okamžiky slabosti po „kohoutovo zakokrhání“. Podobnou vnitřní pouť žádá Pán po každém z nás, kázal papež František. Chce, abychom se „rozvzpomněli, na cestu, kterou jsme ušli s Ním“. Petrův nástupce zopakoval tři ukazatele, s nimiž se Pán obrací k Petrovi „miluj mne, pas moje ovce a připrav se“. Základní gramatikou pravých učedníků Božího Syna je láska, po ní  následuje starostlivá péče, protože pravá identita pastýře spočívá v péči o svěřené stádce a „identitou biskupa a kněze je být pastýřem,“ dodal František.

„Miluj mne, pas a připrav se! Miluj mne více než druzí, miluj, jak to dokážeš, avšak miluj mne! Právě to Pán žádá po pastýřích, ale také po nás všech. Miluj mne! Prvním krokem v dialogu s Pánem je láska“.

Svatý otec jasnými slovy opakuje, že ti, kdo přijmou Pána musejí být připraveni na „mučednictví,“ jejich úkolem je „nést kříž“, budou vedeni, kam nechtějí jít. Proto mají být připraveni:

„Připrav se na zkoušky, připrav se opustit všechno, protože přijde jiný a bude dělat věci jinak. Připrav se na zmar v životě. A povedou tě cestou ponížení, snad dokonce po cestě mučednictví. A ti, kteří tě opěvovali a chválili, dokud jsi byl pastýřem, tě budou nyní pomlouvat, protože jiný, který přijde, se jim bude zdát lepší. Připrav se! Připrav se na kříž, až tě povedou, kam nechceš. Miluj mne, pas ovce, připrav se. To je orientační plán pastýře, jeho kompas.“

V závěru promluvy papež obrátil pozornost k velmi rozšířenému pokušení „strkat nos do života druhých lidí“ a nevystačit si s řešením svých vlastních záležitostí:

„Vrať se do své kůže, nepokoušej se strkat nos do života druhých. Pastýř miluje, pase ovce, připravuje se na kříž, na obnažení, ale nestrká nos do života druhých, neztrácí čas v zákulisních spolcích, v církevních zákulisních spolcích. Miluje, pase, připravuje se – a nepodléhá pokušení“.

Kázal papež František při ranní mši v Domě sv. Marty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.