Ostatky koptských mučedníků se vrátily do Egypta

17.5.2018 

Káhira. Po třech letech a třech měsících se ostatky egyptských dělníků popravených islámským státem v Libyi vrátily do rodné země. Egypt je přivítal s oficiálními poctami. Hold jejich svědectví vzdal rovněž prezident Al-Sisi.

Celý egyptský národ se sklonil před ostatky koptských mučedníků. V pondělí večer (14. května) se rozezněly zvony křesťanských kostelů a klášterů po celém Egyptě, aby oslavily návrat tělesných ostatků 21 koptských křesťanů „mučedníků za víru a vlast“, kteří byli popraveni v roce 2015 v Libyi katany tzv. islámského státu.

Celonárodní událost
Tři roky a tři měsíce po této barbarské řeži se ostatky ostatky mučedníků vrátily do libyjského města Misurata do Káhiry. Na letišti jim vzdal poctu koptský pravoslavný patriarcha Tawadros II. spolu s paní Nabilou Maramovou, egyptskou ministryní pro migraci.

Návrat z Libye se stal mimořádnou událostí na církevní i politické úrovni, potvrzuje pro náš rozhlas mluvčí Egyptské biskupské konference otec Hani Bakoun:

Všichni křesťané jsou spojeni v modlitbě před těmito tělesnými ostatky, ať už jsme katolíci, pravoslavní nebo protestanté. Pro nás všechny jsou to lidé, kteří dali život jako svědectví o své víře. Věříme, že jejich krev bude setbou víry pro další lidi a že svou smrtí skutečně zvítězili nad zlem. Byl to opravdu mimořádný den také proto, že se ke  křesťanům připojila celá egyptská společnost, včetně politiků a vlády. Egyptský prezident promluvil ke všem egyptským občanům. Můžeme tedy říci, že šlo o událost celonárodního dosahu a zároveň ekleziální, která se týkala celé církve.“

Nový kostel zasvěcený koptským mučedníkům
Pouhý týden po zveřejnění hrůzného videa s popravami prohlásil patriarcha Tawadros II. oběti za mučedníky a zapsal je do Synaxaria, knihy martyrů koptské církve. Na třetí výročí rozšíření zprávy o jejich smrti byl letos vysvěcen nový kostel, postavený k poctě těchto 21 mučedníků naší doby ve vesnici Al-Our, nedaleko města Salamut v provincii Minjá, odkud pocházelo 13 z 21 mučedníků. Právě tam nyní spočinuly jejich tělesné pozůstatky.

Ano, byli uloženi v kostele vybudovaném na jejich poctu. V úterý (15. května) proběhly příslušné obřady a ostatky byly pohřbeny v tomto kostele. Koptští mučedníci jsou příkladem martyrů naší doby. Byli to prostí dělníci, kteří s velkou prostotou radši obětovali své životy, než aby zapřeli svou víru. Aby přemohli zlo některých, milovali až do konce. Smrt mučedníků nikdy nevyzněla do prázdna, vždy přinášela plody. Možná je my ještě nevidíme, ale příští generace se jich jistě dožijí,“ říká mluvčí Egyptské biskupské konference.

Tělesné pozůstatky koptů zavražděných v Libyi byly objeveny minulý rok v září v jednom z hromadných hrobů na libyjském pobřeží nedaleko města Sirte. Identitu všech 21 popravených mužů prokázaly testy DNA. Právě jejich určení zdrželo mnohokrát mediálně ohlašovaný návrat ostatků do Egypta.
Na fotografii příbuzní koptských martyrů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.