Libanonská mládež zve papeže k návštěvě své země

16.5.2018 

Libanon. Země cedrů se po civilním průběhu voleb opět stává „poselstvím svornosti a pokojného soužití pro celý region", říká kardinál Leonardo Sandri po třídenní návštěvě v Libanonu. Prefekt Kongregace pro východní církve navštívil ve dnech 10. – 13. května Libanon. Setkal se mimo jiné s mladými lidmi, kteří se zúčastnili předsynodálního setkání v Římě. Kardinál Leonardo Sandri od nich převzal také dopis pro papeže Františka, v němž ho zvou na návštěvu své vlasti.

Mladí Libanonci vyprávěli kardinálu Sandrimu o nelehké situaci ve své zemi a na celém Blízkém východě. Poukazovali nejen na všeobecný nedostatek bezpečnosti, ale co hůře, na ztrátu naděje v lepší budoucnost. Mnoho jejich vrstevníků nevěří, že v této části světa je možné budovat jakoukoli budoucnost. Proto mladí napsali Františkovi list, ve kterém ho zvou na návštěvu Libanonu, aby mohl zblízka poznat podmínky, v nichž žijí, a vdechnout jim do srdce naději.

Prefekt Kongregace pro východní církve navštívil také mariánské poutní místo v Harisse nedaleko Bejrútu. Předsedal tam slavnostní intronizaci sochy P. Marie z Lujan, patronky Argentiny. Při liturgii kardinál Sandri připomněl výzvu papeže Františka, aby se tento květen stal zvláštním měsícem růžencové modlitby za mír na Blízkém východě. Informoval také o ekumenickém modlitebním setkání za mír, které z iniciativy Svatého otce proběhne letos v červenci v italském Bari. K účasti byli pozváni představitelé všech církví Blízkého východu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.