Soukromá papežská audience pro vídeňský SK Rapid

16.5.2018 

Vatikán. Papeže Františka dnes navštívili hráči a vedení vídeňského fotbalového klubu SK Rapid, který ve svých řadách přivítal již mnoho Čechů a Slováků. Třicítku hráčů a fotbalových funkcionářů doprovázeli vídeňský arcibiskup, kard. Christoph Schönborn, a o.Christoph Pelczar, pověřený pastorační péčí o mužstvo. Právě tento minorita polského původu a ctitel Božího milosrdenství se velkou měrou zasloužil o setkání s papežem, při kterém, jak informoval agenturu Kathpress, se mimochodem splnil také jeden dětský sen. Brazilský útočník Joelinton ještě jako dítě toužil spatřit Jana Pavla II. při návštěvě své vlasti; nyní se synovi brazilské farní hospodyně toto přání splnilo, byť s jiným papežem.

Vídeňský klub již léta dbá na spiritualitu svých členů – důkazem je duchovní místnost, která je rakouským unikátem a bývá k dispozici jen u fotbalových velikánů typu FC Barcelona či Schalke 04. Dva roky po otevření se tato bílozeleně vyvedená kaple stala nedílnou součástí vídeňského stadionu Allianz a bývá dějištěm křtů, svateb a pohřbů v rámci „fotbalové rodiny“. To vše pod dohledem patrona fotbalových hráčů i fanoušků, italského oratoriána Luigiho Scrosoppiho (1808-1884), jehož dřevěná socha zde byla umístěna.

Zároveň tento duchovní prostor slouží jako třída pro žáky vídeňských základních škol, kteří se účastní projektu nazvaného „77 šancí“. Také jeho autorem je otec Pelczar, farář jedné ze severních vídeňských farností, který v klubu slouží patnáct hodin týdně. Prostřednictvím přednáškových kurzů, jejichž součástí je i návštěva fotbalového zápasu, si přeje vychovávat novou generaci fanoušků k férovosti a ovládání emocí – v duchu Ježíšovy výzvy k opakovanému odpouštění.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.