Zákon bratrství

10.5.2018 

Promluva papeže Františka ke členům Nomadelfie

Drazí bratři a sestry z Nomadelfie!
Přišel jsem mezi vás, abych připomněl dona Zenona Saltiniho a povzbudil vaši komunitu, kterou založil. Srdečně vás všechny zdravím: vašeho předsedu Francesco Matterazzo, faráře dona Fernanda Neriho, početné přátele a biskupa z Grosseta, do jehož diecéze patříte a který starostlivě pečuje o dílo dona Zenona. Nomadelfia je proroctví, jež si předsevzalo uskutečňovat novou civilizaci aktualizováním evangelia jakožto formy dobrého a krásného života.

Váš zakladatel s apoštolským zápalem připravoval půdu k setbě evangelia, aby mohlo přinášet plody nového života. Vyrůstal v polích úrodných nížin Emilie a věděl, že s příchodem vhodného období nastával čas, kdy je třeba položit ruku na pluh a připravit půdu  k setbě. Vryla se mu Ježíšova věta: „Žádný, kdo položil ruku na pluh a ohlíží se za sebe, není způsobilý pro Boží království“ (Lk 9,62). Často ji opakoval jako by tušil těžkosti, které potká ve snaze vtělit do všední konkrétnosti obnovnou sílu evangelia.

Zákon bratrství, který charakterizuje váš život, byl celoživotním snem a cílem dona Zenona, který toužil po živé komunitě inspirované modelem načrtnutým ve Skutcích apoštolů: „Obec věřících měla jedno srdce a jednu duši. Nikdo neříkal o ničem ze svého majetku, že je to jeho vlastní, ale měli všechno společné“ (Sk 4,32). Vybízím vás, abyste v tomto životním stylu pokračovali s důvěrou v sílu evangelia a Ducha svatého prostřednictvím svého čirého křesťanského svědectví.

Tváří v tvář utrpení dětí, které osiřely nebo strádaly, don Zeno pochopil, že jediný jazyk, kterému rozumějí, je jazyk lásky. Proto dokázal rozpoznat onu zvláštní formu společenství, v níž neexistuje izolace či samota, nýbrž platí princip spolupráce různých rodin, jejíž členové v sobě rozpoznávají bratry ve víře. V Nomadelfii se tak jako odpověď na zvláštní Pánovo povolání ustavily pevnější svazky než ty příbuzenské. Uskutečňuje se tak jakási pokrevnost s Ježíšem, která je vlastní tomu, kdo se zrodil z vody a z Ducha svatého, podle slov božského Mistra: „Každý, kdo plní vůli Boží, to je můj bratr i sestra i matka“ (Mk 3,35). Toto zvláštní pouto pokrevnosti a familiárnosti se projevuje také v mezilidských vztazích: všichni si říkají jménem, nikdy příjmením, a v každodenním kontaktu si tykají.

Chci zdůraznit také další prorocké znamení velkolepé lidskosti Nomadelfie: je to laskavá pozornost ke starším, kteří ač se netěší dobrému zdraví, zůstávají v rodině a jsou podporováni bratřími a sestrami celé komunity. Pokračujte v této cestě vtělováním vzoru bratrské lásky také viditelnými skutky a znameními v rozmanitých kontextech, do nichž vás volá evangelní láska, ale vždycky si uchovávejte ducha dona Zenona, který chtěl, aby Nomadelfia byly strukturálně „lehká“ a nosná. Ve vztahu ke světu, který je nezřídka nevraživý vůči ideálům, jež hlásal Kristus, neváhejte odpovídat radostným a klidným svědectvím svého života inspirovaného evageliem.

Velice vám děkuji za vroucí a rodinné ovzduší, ve kterém jste mne přijali. Bylo to setkání krátké, ale výmluvné a procítěné. Ponesu si ho s sebou zvláště v modlitbě. Odnáším si vaše tváře, které jsou součástí velké rodiny a mají příchuť ryzího evangelia.

A nyní okoušejme radost, že všichni jsme bratři, protože jsme dětmi nebeského Otce, a recitujme společně Otče náš.

A nyní uděluji vám všem vašim rodinám, vašim drahým apoštolské požehnání a každému vyprošuji světlo a sílu Ducha svatého.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.