Papež přijal oběti zneužití z Chile

28.4.2018 

Vatikán. Papež František pozval do Vatikánu tři chilské občany, kteří se stali přibližně před 25 lety oběťmi zneužití chilským knězem Fernando Karadimou. Ředitel tiskového střediska Svatého stolce, Greg Burke, včera večer oznámil, že setkání se Svatým otcem již probíhají: „Svatý otec začal v pátek 27. dubna večer sérii osobních setkání s oběťmi zneužívání v Chile. O obsahu setkání nebude na výslovné přání papeže vydáno žádné oficiální stanovisko. Papežovou prioritou je naslouchat obětem, požádat o odpuštění a respektovat soukromý charakter rozmluv. V tomto ovzduší důvěry a nápravy křivd si papež přál poskytnout dotyčným tolik času, kolik si budou přát, takže doby těchto rozhovorů nejsou stanoveny předem“ – oznámil vatikánský tiskový mluvčí.

Se svými dojmy z tohoto setkání se však svěřil internetovému portálu Vatican Insider první z nich, Jose Andres Murillo, který sdělil, že „s papežem mluvil dvě hodiny“. Jak dále uvádí, „během uctivého a upřímného rozhovoru vysvětlil papeži důležitost chápat toto zneužití jako zneužití moci a potřebu připustit odpovědnost, postarat se o terapii a nikoli jenom o odpuštění.“ Jose Andres Murillovi je dnes 43 let a obětí Karadimy se stal mezi svým 18-20 rokem. Jak dotyčný dále přibližuje, nejde tedy o případ sexuálního zneužití nezletilých, nýbrž o zneužití duchovenské moci, ke kterému docházelo v rámci zpovědi a duchovního vedení.

Setkání papeže Františka s těmito oběťmi předchází plánované květnové návštěvě Chilské biskupské konference ve Vatikánu, kde dojde ke shrnutí výsledků zvláštní mise maltského arcibiskupa Charlese Scicluny, pověřeného po papežově apoštolské cestě do Chile přešetřit kauzu zmíněného kněze, která otřásla tamějším veřejným míněním.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.