List papeže Františka k repatriaci kardinála Josefa Berana

28.4.2018 

Vatikán/Praha. Papež František zaslal dopis primasi českému, pražskému arcibiskupovi, kardinálu Dominiku Dukovi, ve kterém se vyjadřuje k repatriaci ostatků kardinála Josefa Berana. Zveřejnilo jej velvyslanectví České republiky při Svatém stolci toto úterý 24. dubna t.r. V listě datovaném 20. dubna papež František mimo jiné píše:

Uložení těla tohoto vězně nacistických lágrů, vězně komunistického režimu a vyhnance, kardinála Berana, v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, je nejen vyslyšením jeho posledního přání, tak dlouho odkládaného, nejen památným obřadem velké historické osobnosti církve a českého národa: stojí totiž před námi jako pastýř, který nás zve k následování zmrtvýchvstalého a živého Krista. Kardinál Beran se vrací domů, aby znovu přinesl své svědectví, které vypovídá o nutnosti nekapitulovat před zlem a necouvat před zvůlí, aby nabídl svůj příklad milosrdenství, skromnosti a lásky.
V jednom ze svých posledních projevů, kterým se obrátil ke svému milovanému československému národu prostřednictvím vatikánského rádia, vyjádřil svůj testament:
»Vy dobře víte, že já, který k vám mluvím, jsem prožil také své utrpení. Ale dnes není čas na to, abychom myslili na minulost. Nemařme své duchovní sily nevražením, nýbrž soustřeďujme je ve vzájemné svornosti na práci, na službu bratřím, k rozkvětu naší vlasti. Buďme národem dobrým a statečným!  Otevřme mladým cestu k naději.« 
(Projev po sebevraždě Jana Palacha, 25. ledna 1969).“

PLNÉ ZNĚNÍ papežova DOPISU je ZDE

Fotografie kardinála Josefa Berana převzata z oficiálních webových stránek kanonizačního procesu http://kardinaljosefberan.cz/

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.