Svatý Vojtěch zřejmě bude spolupatronem Evropy

19.11.2004 

Podle polských médií Jan Pavel II. pravděpodobně vyhlásí sv. Vojtěcha novým spolupratronem Evropy. Mělo by se tak stát během jeho ? dosud nepotvrzené - cesty do Polska příští rok. Inspirátorem akce je dominikánský kněz P. Jan Góra, který každoročně organizuje populární setkání polské mládeže v Lednici nedaleko Hnězdna. Podle tradice byli právě tam, v piastovském hradu, pokřtěni roku 966 první Poláci, zásluhou dcery Boleslava I, Přemyslovny Doubravky. Ta si jejich křest vymínila jako podmínku sňatku s Měškem, sjednotitelem polského státu a zakladatelem dynastie piastovců. Lednické jezero je symbolicky nazýváno první křtitelnicí Polska.

K obřadu by mohlo dojít u Vojtěchova hrobu v Hnězdnu. P. Góra uvedl pro polskou agenturu Kai, že po středeční generální audienci jej arcibiskup Dziwisz ujistil, že setkání by pokračovalo v Lednici. O možné cestě Svatého otce do Polska v roce 2005 se zmínil také polský primas, kardinál Jozef Glemp. Uvedl, že Jan Pavel II. by mohl 19. června slavit mši svatou ve Varšavě, v rozestavěném chrámu Boží Prozřetelnosti. ?Všechno záleží na papežově zdravotním stavu,? řekl pro agenturu KAI primas Glemp.

Patrony Evropy byli dosud vyhlášeni: Sv. Benedikt z Nursie (vyhlášený ještě Pavlem VI., roku 1964), sv. Cyril a Metoděj (1980), Sv. Kateřina Sienská, sv. Brigita Švédská a Sv. Edith Stein (1999). Za ?Symbol duchovní jednoty Evropy? označil sv. Vojtěcha roku 1987 už kardinál František Tomášek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.