Papež František přijal studenty anglické koleje v Římě

21.4.2018 

Vatikán. Papež František dnes přijal komunitu anglické koleje v Římě. Na letošní rok připadá 200. výročí obnovení její činnosti. Uzavřena byla v roce 1798 po invazi napoleonských vojsk. Kolej stojí na místě někdejšího domu pro anglické poutníky ze 14. století. V době reformace se změnil v seminář pro anglické kněze, kteří se připravovali na tajnou službu v podzemní církvi. Katolicismus byl totiž ve Velké Británii zakázaný. Jak dnes připomněl papež, 44 absolventů této koleje zemřelo mučednickou smrtí.

V promluvě k anglickým bohoslovcům František konstatoval, že dnešní „kultura provizoria“ činí rozhodnutí k závazku na celý život velmi obtížným:

„Abyste obstáli v této zkoušce a mohli složit autentický slib Bohu, je životně důležité živit v těchto seminárních letech svůj vnitřní život, učit se zavírat zevnitř dveře vaší vnitřní cely. Tímto způsobem se posílí vaše služba Bohu a církvi a naleznete onen pokoj a štěstí, jaké může dát jedině Ježíš (srov. Jan 14,27).“

František poukázal rovněž na význam lásky k bližnímu, která je vedle lásky k Bohu jedním ze dvou milníků našeho života. Při službě bližním se však nemáme nechat vést pouze pocity, nýbrž také poslušností k Pánu, který poklekl před svými učedníky, aby jim umyl nohy:

„Někdy je nesnadné milovat bližního. Aby byla naše služba účinná, potřebujeme proto „zůstávat zaměření na Boha a pevní v Bohu, který nás miluje a podpírá.  Díky této vnitřní jistotě je možné trpělivě snášet druhé a vytrvat v dobrém (Gaudete et exsultatte, 112). Tato vnitřní jistota, tato věrnost lásce, charakterizovala život mučedníků z vaší koleje a je zásadní také pro nás, kteří usilujeme o následování Ježíše, který nás povolává v naší ubohosti ke službě svému majestátu, který zjevuje uprostřed chudých.“

Řekl papež František v promluvě k bohoslovcům a představením římské Anglické koleje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.