Papež v pověřovacím listu připomíná sv. Vojtěcha

21.4.2018 

Vatikán. „Sluší se, abys při této příležitosti připomenul sv. Vojtěcha, biskupa a mučedníka, který naplněn pravým apoštolských duchem přinášel radost z evangelia lidem v mnoha zemích, jimiž procházel, a nakonec svou krví ztvrdil víru ve věčnou spásu, kterou všem horlivě hlásal,“ píše papež František v latinském listu, kterým pověřuje westminsterského arcibiskupa kardinála Vincenta Nicholse, aby jeho jménem předsedal oslavám 600. výročí založení polského primasovského stolce v Hnězdnu. Slavnost se uskuteční v neděli 29. dubna.

Papežský list připomíná, že prvního polského primase Mikolaje Trąbu ustanovil papež Martin V. v době konání kostnického koncilu. Anglického kardinála žádá, aby tlumočil jeho srdečné pozdravy pastýřům, věřícím i občanským autoritám a jejich prostřednictvím celému milovanému polskému národu. Vedle připomínky sv. Vojtěcha má papežský legát vzpemenout slova z 1. listu apoštola Petra (1 Pt 1,6-9) o tom, že se křesťané mají radovat navzdory různým zkouškám, neboť až se zjeví Ježíš Kristusbudou jásat v nevýslovné a zářivé radosti a dosáhnou cíle víry, totiž spásy své duše.

Papež svěřuje poslání kardinála Nicholse Matce Boží, Královně Polska, sv. Janu Pavlu II. a všem světcům a blahoslaveným, kteří slovy i skutky svědčili o Kristu Vykupiteli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.