Kardinál Tauran v Saúdské Arábii: Náboženství lze předkládat, nikoli vnucovat

17.4.2018 

Saúdská Arábie. Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinál Jean-Louis Tauran pobývá v těchto dnech (13.-20.4.) v Saúdské Arábii, kam přijel, aby oplatil loňskou návštěvu generálního sekretáře Světové muslimské ligy, šejka Mohameda bin Abdul Karim Al-Issy ve Vatikánu (20.9.2017). Jde o historickou návštěvu představitele Svatého stolce v zemi, kterou ovládá menšinový islámský proud tzv. wahábismus. Mimořádná byla také obsahem promluvy, kterou zde vatikánský kardinál poprvé pronesl veřejně a ve které jasně a důrazně představil zásadní otázky náboženské svobody a rovnosti práv příslušníků různých náboženských vyznání. Její souhrn přináší dnešní vydání vatikánského deníku L´Osservatore Romano.

„Co nás ohrožuje není střet civilizací, nýbrž střet ignorancí a radikalismů“ – řekl kardinál Tauran. V každém náboženství existují radikalismy. Fundamentalisté a extremisté jsou možná horliví lidé, ale odchýlili se od pevného a moudrého porozumění náboženskému vyznání. Kromě toho mají za to, že ti, kdo jejich pojetí nesdílejí, jsou nevěřící a musejí - pod záminkou uchování náboženské čistoty - změnit náboženství nebo být eliminováni. Tito zmatení lidé se ve jménu náboženství mohou snadno uchýlit k násilí, včetně terorismu. Vymýváním mozku jsou přesvědčováni, že slouží Bohu. Je však pravdou, že ubližují sami sobě, ničí druhé a poškozují pověst svého náboženství a svých souvěrců. Potřebují proto, abychom se za ně modlili a poskytli jim pomoc.“

Kardinál Tauran dále vysvětlil, že „náboženství může být předkládáno, nikoli vnucováno, a potom buď přijato či odmítnuto“. Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog potom poukázal na jednu oblast, v níž je nutno nastolit mezi křesťany a muslimy shodu, třebaže „v minulosti byla polem vzájemného soupeření“. Jde o přijetí „společných pravidel pro výstavbu bohoslužebných prostor“. Se všemi náboženstvími – řekl kardinál Tauran v hlavním městě Saúdské Arábie – je nutno zacházet stejně a bez diskriminací. S jejich stoupenci i s občany, kteří nevyznávají žádné náboženství, je třeba zacházet rovným způsobem. Pokud totiž my věřící, naše náboženské instituce a organizace, neodstraníme ze svého jednání dvojí metr, budeme živit islamofobii a christianofobii“.

„Duchovní představitelé – řekl dále kardinál Tauran – mají povinnost bránit tomu, aby náboženství sloužila ideologii, a uznat, že někteří naši souvěrci, totiž teroristé, nejednají správně. Terorismus je stálá hrozba a proto musíme být jednoznační a nikdy jej neomlouvat. Teroristé chtějí dokázat nemožnost vzájemného soužití. My věříme v přesný opak. Musíme se vyhýbat agresi a očerňování.“

„Každý opravdový mezináboženský dialog – uvedl kardinál Tauran - začíná vyznáním vlastní víry. Neříkáme, že všechna náboženství jsou si rovna, ale že všichni věřící, kteří hledají Boha, a všichni lidé dobré vůle bez náboženské příslušnosti mají rovnou důstojnost. Každému musí být ponechána svoboda, aby přijal to náboženské vyznání, které chce.“ Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog končil svoji promluvu pobídkou k jednotnému úsilí, „aby Bůh, který nás stvořil, nebyl důvodem rozdělení, nýbrž jednoty“. Kardinál Tauran se během svého pobytu v budově tamního diplomatického zastoupení také setkal s početnou skupinou křesťanů, kteří tam pracují.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.