Repatriace ostatků kardinála Berana ve Vatikánu silně a pozitivně rezonuje

16.4.2018 

Vatikán. Papež František dnes přijal velvyslance České republiky při Svatém stolci Pavla Vošalíka (foto) na osobní audienci, aby se s ním rozloučil u příležitosti zakončení jeho desetileté mise ve Vatikánu. Svoji návštěvu v Apoštolském paláci přiblížil český diplomat posluchačům Vatikánského rozhlasu:

Ještě než jsem byl uveden k papeži mluvil jsem s prefektem Papežského domu, mons. Gänsweinem, který se vrátil k mojí nedávné návštěvě u emeritního papeže a k návštěvě Benedikta XVI. v Čechách. Jeho Svatost, kdykoli jsme se viděli, na tuto cestu intenzivně vzpomíná, a dnes to mons. Gänswein znovu potvrdil, když zopakoval, že byla pro Benedikta XVI. mimořádná, nebyla pro něho jen jednou z dlouhé řady jiných, ale opravdu si ji velmi užil. Zaujalo mě, že o tomto mém setkání, kde jsem byl s Benediktem XVI. o samotě, začal nyní sám mluvit. Jsem opravdu přesvědčen, že tato návštěva byla mimořádně důležitá pro znovu objevení toho, jak je možné komunikovat s většinovou společností a církví, a přinesla nový impuls.

Následovala schůzka s papežem Františkem, který zmínil moji poměrně dlouhou zdejší službu a poděkoval mi za ni. Mluvil jsem o tom, že bychom rádi papeže Františka v Čechách uvítali. Řekl mi, že ví o krásách naší země, zejména Prahy. Evidentně mu není úplně neznámá, byť zprostředkovaně, a rád by Čechy rád navštívil. Dotknuli jsme se také situace v Evropě, která je sice složitá, ale nikoli taková, že by měla vyvolávat nějaký strach či znepokojení. Nicméně, je třeba věnovat pozornost nebezpečným tendencím, které se v Evropě objevují.

Logicky jsme pak došli k blížící se repatriaci ostatků kardinála Berana a papež František řekl, že jde o mimořádně velkou a statečnou osobnost a to nejen v rámci katolické církve, ale z hlediska obecných hodnot, které Josef Beran představuje, jako loajalita, oddanost hodnotám, ochota obětovat své vlastní zájmy v boji za svobodu ostatních. To co mne zaujalo během té dnešní návštěvy byla skutečnost, že papež František i arcibiskup Gänswein považovali za potřebné mluvit o tomto tématu. Je zjevné, že repatriace ostatků je něco, co velmi silně a velmi pozitivně rezonuje u Svatého stolce. Možná i více než si připouštíme i my, jaký význam ta událost může mít a jaký je jí přikládán, a to nikoli z hlediska pouhé piety či splnění poslední vůle kardinála Berana, jakkoli by to samo o sobě byl dostatečně silný důvod, nýbrž z důvodu výrazné symboliky a připomenutí toho, o čem byla řeč výše, o duchovních hodnotách, statečnosti a přinesením vlastních obětí čelit obecnému zlu, které ohrožuje nejen danou osobu, ale může ohrožovat široké spektrum obyvatel. Mohu tedy říci, že kromě osobního rozhovoru a vzpomínání s papežem Františkem na roky, které jsem zde prožil, byl z tohoto dnešního dopoledne pro mne nejsilnější právě ten zřetelný zájem o převoz ostatků kardinála Berana a význam, který je tomu zde přikládán.“

Říká velvyslanec České republiky při Svatém stolci, Pavel Vošalík.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.