Kardinál Bagnasco: Jedině návrat Boha na první místo může ubránit Evropu a lidskost

16.4.2018 

Fatima. Evropa zapomíná na tři pahorky, na nichž vyrostla: Sinaj, athénský Areopág a Golgotu. Smysl pro transcendenci v člověku dusí sekularismus absolutizující hospodářství a politika. Evropan dneška je vykořeněný a osamocený, a proto také náchylný nechat se manipulovat – říká předseda Rady Konference evropských episkopátů (CCEE) kardinál Bagnasco.

Pokud se církev vzdálí Kristu, lidé se vzdálí Církvi. Jedině skrze hlásání Krista můžeme pomoci člověku a současné Evropě. Mezi všemi pastoračními výzvami je víra nejdůležitější – zdůraznil na společném zasedání evropských a afrických biskupů ve Fatimě kardinál Bagnasco. V dramatické promluvě mluvil o epochálním úkolu, před kterým stojí křesťané tváří tvář triumfu sekularizace a všeobecně slábnoucí víry.

„Evropa zapomíná na tři pahorky, na nichž byla vybudována: Sinaj, athénský areopág a Golgotu. Důsledkem toho je zploštělá vize člověka. Má žít, jako by Bůh nebyl. Aby se v něm přehlušil pocit transcendence, absolutizuje se ekonomika a politika. Ty však nemohou naplnit prázdnotu lidského srdce, dokáží je však svádět a klamat. Dnešnímu Evropanovi se zdá, že je svobodný,  protože se ode všecho odřízl a není ničím vázán. Ve skutečnosti je ale vykořeněný a osamocený, a díky tomu snadno manipulovatelný.“

Kardinál Bagnasco zdůraznil, že církev nemůže být lhostejná k rozkladu člověka v Evropě. Její poslání je hlásat Krista, vracet Boha na první místo. Jedině tímto způsobem lze ubránit Evropu a zachránit lidství. Není důležité, jak početné jsou křesťanské komunity, důležité je, aby byly věrné Ježíši. Jeho otázku, zda najde Syn člověka víru na zemi, je nutné brát vážně.

Janovský arcibiskup, který byl donedávna také předsedou italského episkopátu, varoval před sekularismem vystupujícím jako nová zaslíbená země, zlatá epocha, v níž všichni jsou moderní, svobodní a spokojení. Dnes však už vidíme jeho důsledky a můžeme se přesvědčit, jak velice je nelidský. V tomto kontextu se dávná evangelia jeví jako skutečná novost, po níž touží a jakou očekává lidské srdce. Křesťané proto nesmějí ztrácet důvěru. Skutečnou novostí je víra a křesťanské společenství, které žije Bohem -  zdůraznil ve Fatimě kardinál Bagnasco.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.