Patriarcha Raï: Víme dobře jak války začínají, ale nevíme, jak je skončit

13.4.2018 

Bejrút. V situaci, kdy hrozí nový otevřený konflikt v Sýrii a světové mocnosti se předstihují v ohlašování plánovaných represí, maronitský patriarcha Bechara Raï apeluje na svědomí vládců a vybízí je k užívání diplomatické cesty.

„Obracíme se na mezinárodní komunitu – zdůrazňuje ve zvláštní nótě patriarcha Raï – na svědomí světových mocností, aby pracovaly společně na ukončení válek a nastolení míru prostřednictvím diplomatických kanálů“. Národy Blízkého východu, dodává,“mají právo žít v míru. Dobře víme, jak začínají války, avšak nevíme, jak by mohly skončit. Naneštěstí – pokračuje maronitský patriarcha – jazyk míru mezi mnoha státy schází. Jsme hluboce zneklidněni situací, do níž byl uvržen syrský národ a která má dopad také na Libanon, kde poznamenává především hospodářství.“

S odvoláním na postoje světových lídrů k Sýrii kardinál dodal: „Tragickou věcí je to, že jejich srdce neukazují ani mizivý náznak vzrušení nad dramatem milionů nevinných Syřanů, nucených opustit svou zemi zasaženou válkou, kriminalitou, ničením, terorem a násilnostmi“. Je úkolem mocných tohoto světa, uzavírá libanonský kardinál, „pracovat na ukončení konfliktu a nastolení míru, který zahrne všechny, bude trvalý a k němuž se dospěje politickou a diplomatickou cestou, nikoliv vojenskou“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.