Vatikánská komise navrhla synodu o ženách

13.4.2018 

Vatikán. Papežská komise pro Latinskou Ameriku, která minulý měsíc (6.-9.3.) jednala v Římě, navrhuje konání biskupské synody na téma „žena“. Vyplývá to ze závěrečného dokumentu jejího zasedání, jehož výňatky pod titulem „Žena jako pilíř při budování církve a společnosti v Latinské Americe“ zveřejnilo čtvrteční vydání listu L´Osservatore Romano (12.4.2018). Papežská komise o tomto tématu jednala z popudu papeže Františka a rovněž na jeho přání do Vatikánu kromě dvaadvaceti biskupů a kardinálů přijelo patnáct latinskoamerických žen, významných osobností a představitelek různých odvětví.

Komise v dokumentu naléhá na nutnost znásobit příležitosti a prostor pro účast žen v pastoračních strukturách církve na úrovni farností, diecézí, biskupských konferencí a římské kurie. „Tato otevřenost“, čteme doslova, „není ústupkem mediálnímu či kulturnímu nátlaku, nýbrž plyne z vědomí, že absence žen na rovině rozhodování je chybou a ekleziologickou mezerou, způsobenou negativním účinkem klerikální a maskulinní koncepce.“

Text dále předkládá řadu pastoračních doporučení – pastýři by například měli dbát na prohloubení vztahů k zasvěceným ženám a na jejich zapojení v pastorační reflexi i rozhodování. Velkou pozornost je nutné věnovat všestranné formaci budoucích kněží, jejímž cílem je zralá osobnost, schopná vytvářet vyrovnané vztahy k mužům i ženám. Seminaristé by se měli obeznámit s problémy ženského světa, neboť ženy jsou hojně zastoupeny ve farnostech i jiných církevních kontextech.

V souvislosti s dnešními společenskými změnami varuje Papežská komise pro Latinskou Ameriku před „formami kulturní a idelogické kolonizace, kterou pod pláštíkem nových individuálních práv a za manipulace feministickými požadavky šíří velké mocnosti a dobře organizované lobby, aby tak zpochybnily pravdu o rodině a manželství“. Ženy, včetně matek s dětmi, platí nejvyšší cenu za tyto operace, a proto je zásadní pokračovat v pozorném dialogu pastýřů s politiky, vyzývá papežská komise v závěrečném dokumentu svého plenárního zasedání.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.