Evropští a afričtí biskupové diskutují ve Fatimě o globalizaci

12.4.2018 

Fatima. Na proslulém poutním místě dnes začal třídenní seminář o důsledcích globalizace pro mladé lidi, migraci, ekologii a církevní společenství v Evropě a Africe. Setkání organizované Radou evropských biskupských konferencí a Sympóziem biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru probíhá za zavřenými dveřmi. Biskupové zvolili téma globalizace, která se stále více projevuje jako fenomén o dvou tvářích: na jedné straně přináší církevnímu společenství pozitivní hodnoty, na druhé straně způsobuje krizi a roztržky, dříve neznámé. Hovoří mons. Duarte da Cunha, generální sekretář Rady evropských biskupských konferencí:

„Pozitivním dopadem globalizace je spolupráce mezi lidmi, snadnost, s níž například africký kněz nebo laický misionář může přijít na pomoc do Evropy a naopak. Dlouhou dobu šlo o jednosměrný pohyb: z Evropy do Afriky. Dnes tomu už tak není. Naopak! Špatností je export pomýlených ideologií dominujících v Evropě do Afriky. Mám na mysli ideje o nové lidské přirozenosti, ideologie namířené proti rodině nebo ty, které podporují zdivočelou verzi kapitalismu.“

Na poutní místo do Fatimy pozval pořadatele semináře lisabonský patriarcha, kardinál Manuel Clemente. Úvodní projev přednesl kardinál Angelo Bagnasco, janovský arcibiskup a předseda Rady evropských biskupských konferencí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.