Kardinál Zenari: Roztržky na téma Sýrie zrcadlí selhání OSN

12.4.2018 

Damašek. „Opakované roztržky“ na půdě Rady bezpečnosti Spojených národů jsou „trestuhodné“, protože fakticky znemožnily jakýkoli pokus vyřešit konflikt a hledat cestu trvalého míru v Sýrii. Apoštolský nuncius v Damašku kardinál Mario Zenari v rozhovoru pro agenturu AsiaNews neskrývá obavy z budoucnosti národa, který se ocitl na pokraji otevřené války mezi světovými mocnostmi s jejich protikladnými zájmy a spojenectvími.

Mezi Moskvou a Washingtonem pokračují slovní přestřelky, zatímco OSN nadále stagnuje a demonstruje nemohoucnost nejvyšší celosvětové organizace v syrské záležitosti. Damašek mezitím dokončil ofensívu ve východní Ghutě dobytím Dúmy, kde údajně došlo v minulých dnech k chemickému útoku,  o němž sice neexistují nezávislá svědectví, a přece vyvolal eskalaci napětí.

Apoštolský nuncius v Damašku mluví o nepřijatelných „roztržkách“ uvnitř organismu, mezi jehož primární úkoly patří „zastavování konfliktů a hledání cesty míru všemi možnými způsoby“. Poslední z těchto rozmíšek se odehrála před několika dny. Jak dosvědčuje kardinál Zenari, snaha řešit syrskou situaci vyústila „v tucet vetovaných rezolucí, ve chvíli naprosto klíčové pro budoucnost této země“.

V Radě bezpečnosti Spojených národů je pět permanentních členských zemí: Spojené státy, Rusko, Čína, Francie a Spojené království. Na základě statutu OSN každá z těchto zemí má právo veta, kterým může zablokovat rozhodnutí odhlasované většinou.

„Právo veta – připomíná kardinál Zenari – bylo užito před několika dny k zablokování dvou návrhů protikladných rezolucí (jedna navržená Spojenými státy, druhá Ruskem)“. Na konci února letošního roku byla podobně odsouzena k neúspěchu „rezoluce, která usilovala o příměří, jež nakonec trvalo sotva pár hodin,“ pokračuje papežský diplomat. „Krátce po konci setkání v sídle OSN v New Yorku už křižovaly syrské nebe stíhačky v akci“. Jak dodává kardinál Zenari, na případu Sýrie došlo „k naprostému selhání“ Spojených národů oscilujících „mezi rezolucemi vetovanými už v době zrodu a dalšími vetovanými po odhlasování“. Jediné , co se podařilo, jsou některá „marginál opatření“ ohledně „humanitárních konvojů, které z jordánské či turecké hranice přivážejí pomoc do Sýrie. A to je příliš málo,“ dodává apoštolský nuncius, s hlubokým politováním nad tím, že Rada, jejímž úkolem je zastavovat konflikty, doposud „neudělal nic!“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.