Představitelé ázerbajdžánských muslimů, židů a křesťanů navštívili papeže

18.11.2004 

Jan Pavel II. přijal představitele náboženských komunit z Ázerbajdžánu. Zástupci muslimů, židů a křesťanů přijeli do Vatikánu oplatit návštěvu Svatého otce. Do této asijské země, kde je katolické společenství jen tří set člennou menšinou, Jan Pavel II. přicestoval v květnu 2002.

?Tato vaše návštěva u papeže v Římě je jakýmsi symbolem pro svět. Ukazuje totiž, že tolerance je možná, že je hodnotou civilizace a předpokladem většího a solidárnějšího rozvoje člověka po občanské i sociální stránce.? ? řekl v promluvě ke svým hostům Jan Pavel II. Zdůraznil dále, že nikdo nemá právo užívat náboženství jako nástroje agrese, násilí a smrti.

?Muslimové, Židé a křesťané, všichni společně chceme v jménu Božím a ve jménu civilizace apelovat na lidstvo, aby zastavilo vražedné násilí a vydalo se na cestu lásky a spravedlnosti pro všechny. To je cesta náboženství. Kéž nám Bůh pomáhá jít trpělivě a vytrvale touto cestou!? uzavřel svůj projev Jan Pavel II. Audience se zúčastnili: Allahurkur Pashazade, Šejk-ul-Islam, nejvyšší představitel kavkazských muslimů, biskup z Baku a z Kaspické oblasti Alexandr, ze ruské pravoslavné církve, a představitel staré židovské komunity z hor.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.