Alžírská vláda svolila k beatifikaci trapistů z Tibhirine a dalších mučedníků 90. let

11.4.2018 

Alžírsko. Francouzští trapisté zavraždění v Tibhirine v roce 1996 budou blahořečeni na alžírském území. Oznámil to včera tamní ministr zahraničí Abdelkader Messahel.

„Alžírsko dalo Vatikánu souhlas k beatifikaci mnichů z Tibhirine a dalších řeholníků zabitých v 90. letech. Konat se bude za několik měsíců či za několik týdnů v Oran,“ uvedl Messahel. Na dotaz novinářů, zda při té příležitosti přijede také papež František, odpověděl slovy: „Uvidíme, proč ne“.  Dodejme nicméně, že papež se obvykle beatifikací neúčastní. Pověřuje jimi prefekta Kongregace pro svatořečení, kardinála Amata.

Alžírský ministr rovněž důrazně popřel tezi, podle níž k vraždě mnichů došlo vinou omylu alžírské armády při ostřelování domnělého tábora islamistů, vznesenou v roce 2009 francouzským generálem Francoisem Buchwalterem, který dříve působil jako vojenský přidělenec francouzské ambasády v Alžírsku. „Zapletení alžírské armády do vraždy mnichů z Tibhirine je největší lží, jakou se francouští představilé pokusili vnutit francouzskému a mezinárodnímu veřejnému mínění,“ dodal ministr Messahel.

Otazníky nad okolnostmi vraždy
Přesné okolnosti vraždy sedmi trapistických mnichů nebyly doposud plně objasněny. Jisté je, že Ozbrojená islámská skupina (Groupe islamique armé, GIA) požadovala náhradou za unesené trapisty propuštění islamistických bojovníků a vyhrožovala doslova, že mnichy podřeže, nebudou-li tyto podmínky splněny. Francouzský prezident Jacques Chirac tehdy  z principu odmítl s teroristy vyjednávat.  Vzhledem k tomu, že se dosud nenalezla celá těla zavražděných mnichů, nýbrž pouze jejich hlavy, zůstává určení příčiny smrti obtížné. Francouzští vyšetřovatelé v roce 2014 nicnémě neshledali na ostatcích žádné stopy po střelách a tezi o útoku alžírské armády proto vylučují. V červnu roku 2016 alžírská vláda povolila převezení relikvií do Francie, kde může jejich přezkoumání pokračovat.

Papež schválil dekrety o mučednické smrti letos v lednu
Dekrety o mučednické smrti sedmi trapistů s Tibhirin schválil papež František 26. ledna letošního roku, spolu se skupinou dalších 12 lidí zavražděných džihádisty v Alžírsku v 90. letech minulého století. Je mezi nimi rovněž biskup Pierrer Lucien Claverie z Oran, druhého největšího města země, kde se má beatifikace uskutečnit, a dalších jedenáct kněží a řeholnic.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.