20 let od Velkopáteční dohody

10.4.2018 

Severní Irsko. „Sice už nedochází k násilným aktům, ke smíření však ještě nedošlo,“ říká biskup Brian Farrell, sekretář Papežské rady pro jednotu křesťanů. Na dnešní den připadá 20. výročí Velkopáteční dohody, která zakončila dramatickou fázi konfliktu mezi proirskými republikány, chápanými jako katolické křídlo, a unionisty, spojovanými s protestantismem, kteří usilují o zachování Severního Irska ve Spojeném království.

Biskup Farrell (foto) je Ir a už 15 let se ve Vatikánu zabývá ekumenickými vztahy. Z této perspektivy hodnotí Velkopáteční dohodu jako úspěch a plod ekumenických postojů.

Musíme Pánu Bohu děkovat za 20 let míru. Celá jedna generace už vyrostla bez zkušenosti s násilím. Ve skutečnosti však nenajdete jedinou rodinu, která by nějakým způsobem netrpěla jeho důsledky. Nová generace je pro nás velkou nadějí. Problémem, který nadále přetrvává je přejít od politické smlouvy ke skutečnému smíření mezi dvěma tábory společnosti. Jde o to, abychom se opravdu z celého srdce a s plným přesvědčením navzájem přijali. Jinak v nás zůstanou zranění z minulosti, karikaturní představy o sobě navzájem, udržované proto, abychom hájili vlastní jinakost a zdůvodňovali svůj vzdor. Takové smíření je naším úkolem pro tuto chvíli a je také cílem ekumenických iniciativ. Mnoho lidí z obou těchto táborů se pravidelně setkává, společně se modlí a usilují a toto hluboké smíření,“ řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Brian Farrell.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.