Svatý otec: Eucharistie utváří církev

4.4.2018 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo asi 20 tisíc lidí na generální audienci ve Velikonočním oktávu. Zahájena byla čtením z Janova evangelia (Jan 20,19-20), které podává, jak se vzkříšený Kristus zjevil ustrašeným učedníkům se slovy »Pokoj vám!«.
Petrův nástupce - ještě než přistoupil k samotné katechezi – poznamenal spatra:

Drazí bratři sestry, dobrý den a požehnané Velikonoce!
Vidíte, že dnes jsou tady květiny. Květiny vyjadřují radost a veselí. V některých krajích mají Velikonoce přídomek květné, protože vzkvétá Kristus vzkříšený. Rozkvétá naše ospravedlnění, vzkvétá svatost církve. Proto tolik květin: k naší radosti! Proto si ještě jednou všichni popřejme požehnané Velikonoce! (lidé odpovídají). Chtěl bych také, abychom popřáli bývalému římskému biskupovi a papežovi Benediktovi, který nás sleduje v televizi. Popřejme tedy papeži Benediktovi požehanné Velikonoce a pozdravme jej silným aplausem.

Potom papež přistoupil k tématu poslední katecheze tohoto cyklu věnovaného mši svaté, zaměřil pozornost na závěrečné obřady bohoslužby a mimo jiné řekl:

Mše dochází naplnění v konkrétních rozhodnutích toho, kdo se v první osobě nechává vtáhnout do Kristových tajemství. Nesmíme zapomenout, že slavíme eucharistii, abychom se stali eucharistickými muži a ženami. Co to znamená? To znamená umožnit Kristu, aby jednal v našem jednání a Jeho myšlenky byly našimi myšlenkami, Jeho city našimi city a Jeho rozhodnutí našimi rozhodnutími. A toto je svatost: jednat jako jednal Kristus! Přesně to vyjadřuje svatý Pavel, když mluví o svém připodobnění Ježíši: „Spolu s Kristem jsem ukřižován. Už nežiji já, ale žije ve mně Kristus. Avšak tento život v těle žiji ve víře v Božího Syna, protože on mě miloval a za mě se obětoval“ (Gal 2,19). Toto je křesťanské svědectví. Pavlova zkušenost osvěcuje také nás. Do té míry, v jaké umrtvujeme svoje sobectví, tedy odumíráme tomu, co odporuje evangeliu a Ježíšově lásce, rodí se v nás větší prostor pro působení Ducha svatého. Křesťané jsou muži a ženy, kteří si po přijímání Těla a Krve Páně nechávají Duchem svatým rozšiřovat duši. Sevřené, uzavřené, scvrklé a sobecké duše nic nezmohou. Jen velké duše s širokými horizonty! Nechte si po přijímání Těla a Krve Kristovy rozšiřovat duši silou Ducha svatého.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.