Mince z Fontany di Trevi pro chudé Věčného města

4.4.2018 

Řím. Miliony turistů házejí do proslulé římské Fontany di Trevi mince, aby si tak zajistily šťastný návrat do Věčného města. Ne každý však ví, že úklid této nadílky každý týden poskytuje konkrétní pomoc chudým lidem.

Římská městská rada uzavřela 29. března s místní charitou dohodu, kterou určuje výtěžek této neobvyklé sbírky na nákup jídla a poskytování přístřeší pro městské chudáky a potřebné. Podle údajů římské charity takto získaná suma za rok 2016 dosahovala přibližně 1,4 milionu euro.

Nově uzavřená dohoda je ve skutečnosti staronovou záležitostí. Římská charita se starala o rozdělování těchto peněz po dvacet let. V posledních měsících však magistrát zvažoval vyžití těchto fondů na jiné městské projekty. Smlouva zaručuje charitě tento příjem přinejmenším do konce letošního roku, potvrdil ředitel římské charity Enrico Feroci. Její prodloužení, podle jeho slov, nasvědčuje, že magistrát nakonec uznal “jedinečnou historii katolické charity ve Věčném městě a její přístup k nejrozličnějším formám chudoby”.  Katolická charita slouží bezdomovcům, starým lidem, migrantům i rodinám, které se ocitly ve složité situaci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.