Papež připomenul masakr na jihokorejském ostrově Čedžudo

3.4.2018 

Vatikán/Jižní Korea. Papež František prostřednictvím státního sekretáře, kard. Pietra Parolina, projevil jihokorejské katolické církvi blízkost a účast v souvislosti se sedmdesátým výročím masakru na ostrově Čedžudo. O papežově poselství informuje místní tisk, který zároveň upřesňuje, že dopis kardinála Parolina byl adresován předsedovi biskupské konference, arcibiskupovi Hyginovi Kim Hee-joongovi. Svatý otec ujišťuje o modlitbě za to, aby se zahojily dávné rány a nastalo smíření.

Při masakru na Čedžudo (foto), který začal 3. dubna 1948 a trval do roku 1953, zahynulo podle oficiálních údajů deset tisíc obyvatel ostrova a další necelé čtyři tisíce (3600) zmizely. Jiné zdroje hovoří až o šedesáti tisíci mrtvých.

Ostrov Čedžudo byl po sedm dlouhých let dějištěm systematického masakrování civilistů a levicových odpůrců jihokorejské vojenské diktatury za ozbrojené pomoci Spojených států amerických, která byla dlouho zamlčována. Jednotky soulské vlády vypálily sedmdesát procent ostrovních vesnic, přičemž se pod nečinným dohledem americké armády dopouštěly neslýchaných krutostí na civilním obyvatelstvu, vražd, mučení a znásilňování. Po napadení Severní Koreje v roce 1950 pak jihokorejské tajné služby postřílely tisíce politických komunistických vězňů, shromážděných na ostrově. Před dvěma roky (2016) byla na ostrově otevřena vojenská námořní základna, proti jejíž stavbě po dlouhá léta neúspěšně protestovala také katolická církev s poukazem na to, že Čedžudo by se po letech krveprolévání měl stát ostrovem míru.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.