Zpráva „Ježíš byl vzkříšen“ vyžadovala vyšší intelekt než lidský

2.4.2018 

Promluva papeže před Regina Caeli na Velikonoční pondělí, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Pondělí po Velikonocích bývá označováno jako „andělovo pondělí“ podle velmi hezké tradice, která koresponduje s biblickými prameny Vzkříšení. Evangelia (srov. Mt 28,1-10, Mk 16,1-7; Lk 24,1-12) totiž podávají, že jakmile ženy přišly ke hrobu, nalezly jej otevřený. Dělaly si starosti s tím, že nebudou moci vstoupit dovnitř, protože hrob byl zahrazen velkým kamenem. Byl však otevřen, a zvnitřku jim jakýsi hlas oznámil, že Ježíš tam není, ale že byl vzkříšen.

            Poprvé jsou tak pronesena slova: „Byl vzkříšen.“ Evangelisté referují, že tuto první zprávu přinesli andělé, tedy Boží poslové. Přítomnost andělů tady má svůj význam. Tak jako Vtělení Slova zvěstoval anděl Gabriel, tak také na první zprávu o Zmrtvýchvstání nestačilo pouze lidské slovo. Bylo  zapotřebí vyšší bytosti, aby byla sdělena tak převratná a neuvěřitelná zpráva, kterou by se asi žádný člověk neodvážil pronést. Po této první zprávě začalo společenství učedníků opakovat: „Pán skutečně vstal a zjevil se Šimonovi“ (Lk 24,34). Jak je tato zpráva krásná! Můžeme ji nyní říci   všichni společně: „Pán skutečně vstal“ (lidé opakují). Tato první zpráva - „Pán skutečně vstal z mrtvých“ - vyžadovala vyšší intelekt než ten lidský.

            Dnešek je dnem slavení a družnosti prožívané obvykle v rodině. Je to den rodiny. Po slavnosti Velikonoc vyvstává potřeba se shromáždit ke slavení znovu spolu se svými drahými a přáteli. Bratrství je totiž plodem Velikonoc Krista, jenž svou smrtí a vzkříšením, přemohl hřích, který odděloval člověka od Boha, člověka od něho samého a od jeho bratří. Víme, že hřích vždycky odděluje a vytváří nepřátelství. Ježíš zbořil přehradu rozdělení mezi lidmi, znovu nastolil pokoj a spřádá síť nového bratrství. V této době je velice důležité znovu objevit bratrství tak, jak bylo prožíváno v prvotních křesťanských obcích. Objevit, jak dát prostor Ježíši, který nikdy neodděluje a vždycky sjednocuje. Bez bratrství a sdílení nemůže existovat pravé společenství, ani nasazení pro obecné dobro a sociální spravedlnost. Bez bratrského sdílení nelze uskutečnit církevní ani občanské společenství. Existuje pouze celek jednotlivců vedených či shromážděných vlastními zájmy. Bratrství je však milost, kterou zjednává Ježíš.

            Kristova Pascha umožnila ve světě rozmach další věci: novosti dialogu a vztahu, novosti, která se stala odpovědností pro křesťany. Ježíš totiž řekl: „Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem“ (Jan 13,35). Proto se nemůžeme uzavřít do svého soukromí, svojí skupiny, ale jsme povoláni starat se o obecné dobro, pečovat o bratry, zejména ty nejslabší a marginalizované. Pouze bratrství může zaručit trvalý mír, odstranit chudobu, zrušit napětí a války, vykořenit korupci a kriminalitu. Anděl, který nám říká: »Byl vzkříšen«, ať nám pomáhá prožívat bratrství, novost dialogu a vztahů i starost o obecné dobro.

            Panna Maria, kterou v této velikonoční době oslovujeme titulem Královno nebes, ať nás svojí modlitbou podporuje, aby se bratrství a společenství, které zakoušíme v těchto velikonočních dnech, stalo naším životním stylem a oduševňovalo naše vztahy.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.