Syrský arcibiskup: Stále vystupujeme na Golgotu, protože válka neskončila

29.3.2018 

Hasaka. “Není pravda, že válka v Sýrii skončila. Nadále vystupujeme na Golgotu a už sedmým rokem jdeme k Velikonocům, aniž bychom vnímali radost z Pánova zmrtvýchvstání”. Těmito slovy popisuje arcibiskup Jacques Behnan Hindo pocity, s jakými křesťané z oblasti Jazira na severovýchodě Sýrie prožívají tyto dny Svatého týdne.

Arcibiskup syrsko-katolické arcieparchie Hasaka-Nisibi uvedl pro agenturu Fides, že v regionu existuje reálné riziko přímého střetu syrské armády a vojenských sil USA, které v Jaziře umístily deset logistických základen, přičemž svůj vstup na syrské území ospravedlnily nutností pomáhat kurdským jednotkám v boji proti džihádistům samozvaného Islámského státu (daesh). Rovněž do oblasti Jazira začínají přicházet kurdští uprchlíci z okolí Afrinu. Podle arcibiskupa Hinda to v budoucnu může vést k zásadním demografickým změnám v regionu a nezvratnému exodu křesťanského obyvatelstva, které bylo během válečných let vyhnáno ze svých domovů a vesnic.

“Nyní se v údolí řeky Chábur usadily rodiny kurdských uprchlíků, a to v převážně opuštěných vesnicích, kde kdysi žili syrsko-katoličtí, asyrští a chaldejští křesťané. Je to pouze začátek procesu, který by časem mohl zcela zamezit návrat křesťanů do tohoto údolí, jež pro jejich společenství znamenalo historické kořeny”, vysvětluje syrský arcieparcha. Křesťané cháburské údolí opustili v roce 2015, když prchali před ozbrojenci z daesh. Nejméně 250 jich přitom padlo do zajetí a postupně se po skupinách dočkalo vysvobození výměnou za nemalé výkupné. Již v únoru 2016 ale údolí obsadily kurdské milice, které zde zřídily nejméně tři výcvikové tábory pro své bojovníky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.