Morální kořeny argentinské krize

16.11.2004 

Argentinská krize má hluboké morální kořeny. Připomínají to argentinští biskupové v pastýřském listu věnovaném sociální pastoraci. List byl zveřejněn po zakončení plenárního zasedání episkopátu.

Podle argentinských biskupů je podmínkou řešení stávající celospolečenské krize hluboké obrácení. Vyzývají politiky, aby se upřímně začali zabývat společným dobrem a přestali zneužívat bohatství celého národa k privátním cílům. Biskupové zdůrazňují, že Argentina má objektivně možnosti k překonání krize. Mezi znepokojujícími jevy jmenují skupování země nevelkou skupinou vlastníků, obtížnou situaci domorodců a ničení životního prostředí. Zemědělské firmy a hospodářství malé a střední velikosti zanikají. Tisíce Argentinců se proto stěhuje z venkova na periférie velkých měst.

Na tiskové konferenci představil pastýřský list předseda biskupské komise pro sociální pastoraci. ?Ačkoliv se zdá, že země začíná vycházet z krize, její úplné překonání si vyžádá ještě mnoho let? ? uvedl arcibiskup Carmelo Giaquinta.

Arcibiskup José María Arancibia, který má na starosti finanční otázky argentinské církve ? zároveň ohlásil adventní kampaň s heslem ?Církev potřebuje tvou pomoc.? Její výtěžek bude určen a na podporu pastorace. Navzdory mylným přesvědčením státní podpora církve pokryje jen o málo víc než pět procent výdajů argentinské církve na evangelizaci, kult a charitativní činnost ? uvedl arcibiskup Arancibia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.