Nový předseda amerického episkopátu z krachující diecéze

16.11.2004 

Biskupská konference USA zvolila nového předsedu. Na plenárním zasedání ve Washingtonu vybrali američtí biskupové do svého čela mons. Williama Skylstada ze Spokane.

Nový předseda amerického episkopátu má 70. let. Biskupem byl jmenován roku 1977, působí v severozápadní části Spojených Států. Nejprve vedl diecézi Yakima a posledních 14 let je biskupem ve Spokane. Jde o diecézi velmi poznamenanou ekonomickými následky obvinění ze sexuálního zneužívání dětí duchovními osobami. V diecézi probíhá několik desítek procesů, v nichž je požadováno odškodnění v hodnotě desítek milionů dolarů. Biskup Skylstad dal souhlas k zveřejnění jmen kněží, kteří jsou z obtěžování dětí obviněni a snažil se navázat kontakt s obětmi zneužívání. V minulém týdnu ohlásil, že diecéze brzy zbankrotuje, protože finančně nemůže unést požadavky na odškodnění. Spokane bude po Tucson a Portland již třetí americkou diecézí, která se v souvislosti s pedofilními skandály finančně zhroutila.
Biskup Skylstad po svém zvolením ohlásil, že chce rázně pokračovat v dalších krocích, aby zajsitil dětem plnou ochranu.

Nový předseda Biskupské konference Spojených Států byl v posledních třech letech jejím místopředsedou. Jeho zástupcem byl zvolen kardinál Francis George z Chicaga.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.