Protivládní síly krvavě útočily v centru Damašku

21.3.2018 

Sýrie. Protivládní síly stále intenzívněji útočí na civilní cíle v  Damašku. Nejméně 37 lidí zemřelo a 35 bylo zraněno při včerejším raketovém útoku na tržiště v centru hlavního města. Apoštolský nuncius kardinál Zenari a místní církev kritizují mlčení mezinárodního společenství.

Skupiny povstalců a džihádistů obklíčené vládními vojsky na damašském východního předměstí Ghuta v poslední době posílily dělostřelecké a raketové útoky na centrální čtvrti města. Každodenní násilí na civilistech pokračuje za mlčení západních sdělovacích prostředků a vlád, jak to ve svém ostrém listu zdůraznily sestry trapistky a potvrdil apoštolský nuncius kardinál Mario Zenari. Útok na tržiště Kashkoum ve čtvrti Jaramana je jedním z nejkrvavějších. Rakety dopadly do oblasti zaplněné velkým množstvím lidí, kteří se vydali na nákupy u příležitosti tamního svátku matek.

Vládní vojska a jejich spojenci dosud dobyly přes 80% území oblasti Ghuty. Zbylé teritorium je rozděleno do tří částí podléhajících třem různým protivládním skupinám. Podle zdrojů OSN v oblasti dochází k masívním přesunům civilistům. Desetitisíce jich opustilo Ghutu v posledních týdnech díky částečnému otevření humanitárních koridorů. Mnozí z těchto uprchlíků jsou ve velmi špatném zdravotním stavu, děti jsou podvyživené, trpí svrabem, úplavicí a infekcemi dýchacích cest.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.