Přípravy biskupského synodu na téma eucharistie

16.11.2004 

Rada sekretariátu generálního synodu biskupů připravuje v těchto dnech ve Vatikánu zasedání na téma eucharistie, plánované na 2. až 29. října příštího roku. Při papežské audienci představil stav prací generální sekretář Synodu, arcibiskup Nicola Eterović:

?Rada zpracovává odpovědi na lineamenta, které zaslaly jednotlivé biskupské konference a synody východních církví, dikasteria Římské kurie i další instituce - podle kanonických norem, stejně jako připomínky dalších duchovních osob a laiků. Jejich studium umožní přípravu Instrumentum laboris, které bude pracovním dokumentem nejbližšího zasedání synodu.?

V promluvě k členům Rady Jan Pavel II. navázal na téma synodu: ?Eucharistie pramen a vrchol života a poslání církve?. Připomněl, že právě z eucharistie církev čerpá životodárnou sílu pro působení mezi lidmi. Je to svátost sjednocující věřící lid s jeho pastýři, zakládá kolegialitu pastýřů s místními církvemi a s pastýřem obecné církve. Svatý otec popřál účastníkům přípravného zasedání, aby se příští synod stal příležitostí k utvrzení víry v tajemství eucharistie, k obnovení kolegiální a hierarchické jednoty a k růstu v bratrské lásce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.