Benedikt XVI.:  Edice napomáhá zahlédnout vnitřní kontinuitu mezi oběma pontifikáty

12.3.2018 

Vatikán. „Těší mne tato inciativa, která chce oponovat a ragovat na hloupý předsudek, podle něhož je papež František údajně pouhým praktikem, jemuž schází větší teologická a filosofická formace, zatímco já mám být pouhým teoretikem teologie, který jen málo chápe konkrétní život dnešního křesťana,“ píše emeritní papež Benedikt XVI. ve stručném listu na poděkování za dar edice nazvané „Teologie papeže Františka“. Soubor jedenácti textů od stejného počtu autorů na téma teologie papeže Františka vydalo Vatikánské knižní nakladatelství. Dnešní prezentace v sídle našeho rozhlasu se účastnili vedle editora, dona Roberta Repoleho, také kardinál Kasper či prefekt Kongregace pro nauku víry, arcibiskup Ladaria.

V listu doručeném prefektu vatikánského Sekretariátu pro média, mons. Viganovi, emeritní papež k tomuto edičnímu počinu dodává: „Útlé svazky právem ukazují, že papež František je člověkem hluboké filosofické a teologické formace, a proto napomáhají zahlédnout vnitřní kontinuitu mezi oběma pontifikáty, navzdory všem rozdílům ve stylu a temperamentu,“ píše Benedikt XVI., který však zmíněné svazky nečetl a - jak dál poznamenal - necítí se „napsat o nich nějaké hutnější, byť stručné teologické pojednání, protože jsem vždycky psal jenom o knihách, které jsem opravdu četl. Bohužel, čistě po fyzické stránce nebudu ani v nejbližší budoucnosti schopen všech jedenáct svazků přečíst, a to tím spíše, že mne čekají další již přijaté závazky. Doufám, že budete mít porozumění a srdečně zdravím,“ končí emeritní papež svoji písemnou odpověď na prosbu mons. Vigano o napsání komentáře ke zmíněnému edičnímu počinu.

Během dnešní prezentace nový ředitel Vatikánského knižního nakladatelství, o. Giulio Cesareo OFM Conv., uvedl, že se tato knižní série zanedlouho objeví také v angličtině, španělštině, francouzštině, portugalštině, polštině a rumunštině. Autoři textů jsou teologové Jurgen Werbick, Lucio Casula, Peter Hünermann, Roberto Repole, Carlos Maria Galli, Santiago Madrigal Terrazas, Aristide Fumagalli, Juan Carlos Scannone, Marinella Perroni, Piero Coda a Marko Ivan Rupnik.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.