Papež: Vykoupení je zdarma a mše se neplatí

7.3.2018 

Vatikán. Dnešní generální audience se kvůli špatné předpovědi počasí, která se po dlouhodobém římském dešti naštěstí nenaplnila, konala zároveň v aule Pavla VI. a Svatopetrské bazilice. Zahájilo ji čtení z prvního listu Korinťanům, ve kterém apoštol Pavel věrně podává Ježíšova slova při poslední večeři (1 Kor 11,23-25). Právě eucharistické modlitbě věnoval Petrův nástupce dnešní katechezi z cyklu o mši svaté.

“V eucharistické modlitbě se na nic a nikoho nezapomíná, nýbrž vše přivádí k Bohu, jak připomíná závěrečná doxologie. Na nikoho se nezapomíná – pokud ale mám na mysli nějakého člověka, příbuzného, přítele, kteří jsou v nouzi anebo odešli z tohoto do jiného světa, mohu je v tuto chvíli jmenovat, ať už tiše v nitru, anebo napsat jejich jméno a dát je pronést nahlas? “Otče, kolik musím zaplatit, aby tam ono jméno zaznělo?” “Nic”. Rozumíte tomu? Nic! Mše se neplatí! Mše je Kristova oběť, kterou podstoupil zdarma. Vykoupení je zadarmo. Pokud chceš něco darovat, můžeš, ale neplatí se nic. Je důležité, abychom to pochopili…”

Řekl mimo jiné Svatý otec v dnešní katechezi, ke které připojil dva apely. První se týkal páteční postní liturgie v rámci pastorační iniciativy “24 hodin pro Pána”:

Tento pátek budu v bazilice sv. Petra sloužit kající pobožnost v rámci tradiční iniciativy “24 hodin pro Pána”. Přeji si, aby naše kostely zůstaly dlouhodobě otevřené a mohly tak přijmout všechny lidi, kteří se chtějí připravit na slavení Velikonoc ve svátosti smíření a zakusit tak Boží milosrdenství.”

Druhou výzvou se papež František obrátil k pořadatelům, účastníkům i divákům zimní paralympiády:

Za dva dny budou zahájeny zimní paralympijské hry v jihokorejském městě Pchjongčchang, které nedávno hostilo olympiádu. Během ní se projevilo, nakolik může sport budovat mosty mezi znesvářenými zeměmi a hodnotně přispět k perspektivě mírové budoucnosti mezi národy. Paralympijské hry ještě více dokládají, že prostřednictvím sportu lze překonat osobní postižení. Paralympijští sportovci a sportovkyně, kteří se nepoddávají svým omezením, jsou pro každého vzorem odvahy, stálosti a houževnatosti. Sport se tak jeví jako veliká lekce inkluze, ale také životní inspirace a úsilí o proměnu společnosti. Obracím se s pozdravem na Mezinárodní paralympijský výbor, sportovce a sportovkyně, státní představitele a korejský národ. Ujišťuji o své modlitbě za to, aby tato sportovní událost podnítila dny míru a radosti pro všechny.”

V závěru generální audience, po společné modlitbě Páně, Petrův nástupce všem přítomným požehnal.

PLNÉ ZNĚNÍ dnešní papežovy katecheze si můžete přečíst ZDE.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.