V otázce migrace máme stejné pozice, říká kancléř Kurz po rozhovoru s papežem

6.3.2018 

Vatikán. Krátce po návštěvě Ruska zavítal v pondělí do Vatikánu, ale nikoli do Itálie rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz. Jak řekl naší německé redakci, při půlhodinové papežské audienci se mluvilo především o roli Rakouska v Evropské unii.

„Hovořili jsme také o boji proti pronásledování křesťanů, o tom, co můžeme dělat proti změnám klimatu, a o nutnosti odzbrojení a budování světa bez jaderných zbraní. Nadnesl jsem také téma migrace a věřím, že zde máme podobné postoje, tedy že je nutné pomáhat přímo na místě a podporovat lidi v jiných částech světa, kteří žijí ve špatných životních podmínkách. Svatý otec již vícekrát opakoval, že státy mají přijmout pouze tolik lidí, aby je pak dokázaly integrovat. Rakousko přijalo podstatně více lidí než téměř všechny státy Evropské unie, s výjimkou Švédska, ale nemůže pokračovat v neomezeném přijímání do střední Evropy, protože to ohrožuje naše systémy a není to trvalá cesta pomoci.“

Sebastian Kurz spolu se salcburským zemským hejtmanem Wilfriedem Haslauerem, který rovněž přicestoval do Vatikánu, pozvali papeže Františka k návštěvě Rakouska u příležitosti dvoustého výročí vzniku světoznámé koledy Tichá noc. Tuto píseň, předávající ústřední křesťanské poselství, si ročně zazpívají zhruba dvě a půl miliardy lidí, řekl salcburský hejtman římskému biskupovi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.