Každé čtvrté dítě bylo v minulém roce zasaženo humanitární katastrofou

6.3.2018 

Vatikán/ Ženeva. Před vytvářením „ztracené generace“ varoval ve svém pondělním (5. března) vystoupení na fóru OSN v Ženevě stálý pozorovatel Svatého stolce.

Arcibiskup Jurkovič vystoupil v rámci zasedání Rady pro lidská práva na téma práv dítěte. V úvodu připomněl alarmující údaje UNICEF, podle nichž v loňském roce humanitární katastrofy zasáhly 535 milionů dětí, což znamená čtvrtinu celosvětové dětské populace. Vatikánský diplomat poukázal na zranitelnost dětí, které se v důsledku ozbrojených konfliktů či přírodních katastrof stávají snadou obětí nejrůznějšího druhu zneužívání. V tomto kontextu upozornil především na právo dětí na vzdělání a zdravotní péči, jako předpoklad pro utváření budoucnosti. „Avšak děti nemohou těžit z těchto a dalších lidských práv pokud nejsou při narození zaregistrovány. Pokud se nevykročí na patřičnou cestu vzdělání a rozvoje, hrozí těmto dětem, že se stanou ztracenou generací,“ dodal arcibiskup Jurkovič a vybídl k zajištění přístupu k občanství, zdravotnictví, vzdělání a šíření kultury úcty k lidským právům a důstojnosti každého dítěte.

Na závěr vatikánský diplomat připomněl slova papeže Františka, že národy, které nepečují o své staré lidi, děti a mládež nemají budoucnost, protože špatně zacházejí jak s pamětí tak s nadějí do budoucna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.