Zpovědník má být „obvázán modlitbou“

6.3.2018 

Vatikán. Apoštolská penitenciárie každoročně nabízí v postní době kurz o svátosti smíření, určený novokněžím, jáhnům a bohoslovcům v posledních ročnících studií. Letošní, již 29. ročník, probíhá tento týden v Paláci papežské kanceláře (Cancelleria). „Naším přáním je pomáhat kněžím, aby si lépe uvědomili velikost a vznešenost svátosti smíření. Její slavení vyžaduje odpovídající teologickou, právní a pastorační přípravu, protože, jak mnohokrát zdůrazňoval papež František, „zpovědník nesmí improvizovat“ – říká pro Vatikánský rozhlas regent Apoštolské penitenciárie, mons. Krzysztof Nykiel (foto):

„Papež neustále upozorňuje na postoj přijetí, blízkosti a laskavosti, který by si - po vzoru Milosrdného Otce - ve své pastorační činnosti  měli kněží osvojit. Účastníkům loňského kurzu papež kladl na srdce tři aspekty: Dobrý zpovědník, jako skutečný přítel Ježíše Dobrého pastýře, má přistupovat k tajemství smíření „obvázán modlitbou“, modlitbou k Pánu o dar pastorační lásky a modlitbou za věřící, kteří za ním přícházejí hledat Boží milosrdenství. Přitom si má být vědom, že sám je prvním hříšníkem, jemuž bylo odpuštěno, a proto je také schopen porozumět zraněním druhých.

Dobrý zpovědník je člověkem Ducha, rozlišování a slitování. Svatý otec připomněl, že kněz je volán k pokornému naslouchání Boží vůli, protože při slavení svátosti smíření není pánem, nýbrž služebníkem. Ve zpovědnici má tedy přijmout Ježíšův postoj vůči našim hříchům, postoj, který nevyhrožuje, nýbrž laskavě volá a dodává důvěru.

A konečně dobrý zpovědník je také evangelizátor, protože neexistuje autentičtější evangelizace než setkání s milosrdenstvím, jež je pravou tváří Boha.“

Církev se připravuje na XV. řádné zasedání biskupské synody, která se letos v říjnu má zabývat otázkami mladých lidí, víry a povolání. Jakou roli má v rozlišování životní cesty svátost smíření?

„Apoštolská penitenciárie přispěla k reflexi probíhající na toto téma v církvi právě odkazem na ústřední roli smíření pro rozvoj víry a schopnost rozlišování u mladých křesťanů. Nezapomínejme, že také Jorge Mario Bergolio vyprávěl o tom, jak v 17 letech prožil intezívní láskyplnou Boží přítomnost při zpovědi a právě v tomto okamžiku pochopil, že jej Pán volá k řeholnímu životu v Tovaryšstvu Ježíšovu. Právě vzhledem k významu svátosti smíření pro rozlišování povolání mladých lidí Apoštolská penitenciárie plánuje ve dnech 26. – 27. dubna letošního roku pastorační sympózium věnované tomuto tématu.“

Řekl Vatikánskému rozhlasu regent apoštolské penitenciárie, mons. Krzysztof Nykiel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.