Rozjímání ke Křížové cestě v Koloseu připravil laický učitel náboženství a jeho žáci

5.3.2018 

Vatikán. Přípravu letošních rozjímání velkopáteční Křížové cesty v římském Koloseu svěřil papež František skupině římské mládeže. Jeho gesto souvisí s letošní biskupskou synodou, která bude věnována mladým lidem a povolání.
Přípravu textů koordinuje laický učitel náboženství z jednoho z římských gymnázií. Andrea Monda shromáždil skupinu svých dvaceti současných i bývalých studentů a nabídl jim podíl na přípravách papežské Křížové cesty. Nakonec se pro spolupráci na této akci rozhodlo 15 mladých lidí. „Jsou to buď gymnazisté nebo studenti vysokých škol. Pro všechny to byla nová výzva,“ říká prof. Monda:

„Nevěděl jsem, jak se tohoto úkolu zhostit. Jak připravit rozjímání Křížové cesty a rozdělit je pro několik hlasů. Nakonec mi vnukl myšlenku můj syn, který je mimochodem také jedním z 15 autorů rozjímání. Shromáždili jsme se a společně jsme si přečetli evangelijní pasáže o Utrpení Páně. Každý z mladých pak řekl, co k němu nejvíce promlouvalo. Na tomto základě jsme pak rozhodovali, jaké zastavení je komu nejbližší. To nám usnadnilo rozdělit zastavení jednotlivým lidem. S tím, že jedno z rozjímání připravily dvě dívky společně, proto je autorů patnáct. Času na přípravu nebylo mnoho, ale všichni si se svěřeným úkolem poradili. Připravili rozjímání a závěrečnou modlitbu, vycházející z biblického textu a bohaté křesťanské ikonografie na téma Křížové cesty. Své texty mi pak poslali k redakci. Musím ale zdůraznit, že moje opravy byly skutečně jen minimální,“ řekl prof. Monda Vatikánskému rozhlasu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.