Arcibiskup Tomasi: Význam svědomí v boji proti korupci

1.3.2018 

Vatikán. Korupce je jako rakovina sžírající stále více život naší společnosti. Blokuje rozvoj nejchudších zemí a v rozvinutých společnostech ničí mezilidské vztahy. Poukázal na to bývalý představitel Svatého stolce při OSN a připomněl, že boj proti korupci patří k nejvýznamnějším úkolům v současném světě. Arcibiskup Silvano Tomasi, který je nyní jedním z podsekretářů Úřadu pro integrální lidský rozvoj, zároveň podotýká, že je naléhavě nutné vychovávat  mladé generace k poctivosti a vytvářet ve veřejném mínění smysl pro nutnost respektovat práva a sociální řád.

„Konvenci proti korupci má jak OSN, tak i Organizace afrických států (Africká unie). Ukazuje to, že existují pokusy o vytvoření příslušných zákonů. Tato zhoubná nemoc však neustále sžírá naši každodennost. Děje se to, protože – jak říká papež František – zkaženost, neboli korupce, se rodí v lidském srdci. Odtud tedy musíme proměňovat naši sociální kulturu a stavět na skutečných mezilidských vztazích založených na důvěře a nikoli na korupci. Mějme na paměti, že korupce má počátek v lásce k moci a penězům. Právě to nás žene na nepoctivé cesty a působí, že začínáme sahat k nepoctivým nástrojům. V tom je kořen korupce, která blokuje rozvoj chudých zemí. Korupce podsekává také výhonky zdravého, pokojného a konstruktivního společenského života,“

řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Tomasi. Podotýká dále, že v sociálním životě je zapotřebí naléhavě si připomínat význam svědomí, na nějž politické elity stále více zapomínají. „Právě svědomí nás upozorňuje na špatné a nemorální sociální mechanismy, které se pokoušejí prosazovat jako pravdivé a hodnotné,“ zdůrazňuje arcibiskup Tomasi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.