Zasedá devítičlenná Rada kardinálů

27.2.2018 

Vatikán. Již po třiadvacáté zasedá od pondělka spolu s Petrovým nástupcem devítičlenná Rada kardinálů za účelem reformy úřadů římské kurie. Na pořadu tohoto prvního jednání v letošním roce byla situace na Kongregaci pro nauku víry, pod kterou spadá vyšetřování případů pohlavního zneužívání, ze kterého jsou obviněni kněží, a to v celosvětovém měřítku. Těchto případů je 1800. Zdaleky ne všechny lze klasifikovat jako pedofilie, většinou jde o efebofilii, a především zbývá ověřit věrohodnost těchto obvinění. Vzhledem k přetíženosti Kongregace pro nauku víry, vedené  arcibiskupem Ladariou Ferrerem, se diskutovalo o případném ustanovení zvláštních tribunálů v různých regionech světa, kde by s ohledem na legislativu tamějších států, mohly účinněji pracovat, aniž by ovšem byla narušena kompetence zmíněné Kongregace. Pokud by takový návrh byl přijat, papež jej vzal v úvahu a schválil, nejednalo by se o decentralizaci, nýbrž o multiplikaci kompetencí Kongregace pro nauku víry.

Rada kardinálů se seznámila rovněž se zprávou arcibiskupa Jana Romea Pawlowského, který stojí v čele nedávno zřízeného třetího oddělení státního sekretariátu Svatého stolce a má na starosti personalistiku apoštolských nunciatur. Tato péče se týká biskupů, kněží i laiků a nejde pouze o výběr vhodných osob ke jmenování, ale také o jejich profesionální a duchovní formaci.

Devítičlenná Rada kardinálů se dále zamýšlela nad úřadem Kongregace pro východní církve, jakož i nad Kongregací pro evangelizaci národů, jednoho z nejstarších vatikánských úřadů, který byl zřízen roku 1622 pod názvem Propaganda fide s cílem pečovat o nově objevená území z hlediska misijního poslání katolické církve. Kongregace pro evangelizaci dnes v mnoha oblastech prakticky funguje jako kurie sama o sobě, protože má pravomoc vybírat biskupy a stará se o klérus v misijních územích, tedy v Africe a Asii. Dnes je však Evropa silně sekularizována, a je tedy otázkou, zda je ještě udržitelné dělit planetu na misijní a nemisijní území. Proč by měla být misijním územím jenom Afrika a nikoli Nizozemsko? Diskutované hypotézy jsou proto dvě. Buď ponechat tuto kongregaci tak jak je anebo ji sloučit s Papežskou radou pro novou evangelizaci, kterou ustanovil Benedikt XVI. a které pak byly nejprve svěřeny organizační záležitosti Svatého roku Milosrdenství a posléze zvláštní kompetence nad poutními svatyněmi.

Zasedání Rady kardinálů, které přiblížil vatikanista Andrea Tornielli pro portál Vatican Insider,  skončí tuto středu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.