Láska je nepovinná - papežské poselství ke Světovému dni mládeže

22.2.2018 

Vatikán. Dnes bylo zveřejněno papežovo poselství ke 33. Světovému dni mládeže, který v rámci jednotlivých diecézí připadá na Květnou neděli 25. března a na světové úrovni se bude konat v Panamě za necelý rok (22.-27.ledna 2019).

V životě nikdy netřeba ztrácet „chuť na setkání a společné snění“. Nedopusťte, aby „třpyt mládí skončil v přítmí uzavřeného pokoje, jehož jediným oknem do světa je monitor počítače či smartphonu“ – vybízí papež František mladé lidi celého světa v poselství na téma »Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha« (Lk 1,30). Petrův nástupce má již zrak upřen k panamskému setkání a poukazuje rovněž na letošní biskupskou synodu o mládeži, drahocenném to daru pro církev a svět.

V mládí je normální se „obávat“ a zaleknout, mít „strach, že nejsme milováni“ takoví, jací jsme, trpět „nejistotou kvůli zaměstnání“ a obavou z toho, že „nedokážeme najít uspokojivé profesní zařazení a realizovat svoje sny“. Ve „snaze o přizpůsobování se umělým a nedosažitelným standardům“ se mladí lidé nezřídka pokoušejí svůj image „upravovat jako na fotoshopu“, skrývat se za virtuální a falešné identity, skoro jako by sami chtěli být  fake.“ Papež František vybízí mladé lidi, kteří „touží po digitálním like“, aby pojmenovali svoje strachy, které plynou z této tužby, a to pomocí rozlišování. Podle příkladu „nazaretské dívky Marie, kterou Bůh vyvolil jako Matku svého Syna“ a která je vzorem pro příští Světové dny mládeže, vyzývá papež všechny mladé, aby „neměli strach“ otevřít brány svého života druhým.

Nedovolte, aby třpyt vašeho mládí skončil v přítmí uzavřeného pokoje, jehož jediným oknem do světa je monitor počítače či smartphonu."

Jeden z důvodů, proč se netřeba bát – píše papež Bergoglio v poselství – je „fakt, že Bůh nás nazývá jménem“ a vyjevuje tak naše „povolání, plán svatosti a dobra.“ Toto jedinečné a osobní povolání nebeského Otce vyžaduje „odvahu vymanit se ze všeobecného nátlaku obvyklosti, aby náš život byl opravdu originální a neopakovatelný před Bohem, pro církev a pro druhé“.

„Boží milost – konstatuje papež – je nepřetržitá, nikoli přechodná či chvilková. Je výrazem nezištné, nepovinné lásky“, což je dobrý důvod k útěše pro všechny mladé všech zeměpisných šířek i délek, neboť „blízkost a pomoc Boží si nemusíme zasloužit předložením excelentního curriculum, oplývajícího zásluhami a úspěchy.“

„Neznámo, které nám zítřek chystá, není temná hrozba, kterou je třeba přežít – čteme dále v papežském poselství – nýbrž příhodný čas, který nám je darová, aby prožili jedinečnost svého povolání.“

Petrův nástupce ve svém obsáhlém poselství, plném sympatií, povzbuzuje mladé lidi ke smělé otevřenosti vůči Bohu, u něhož „se nemožné stává realitou“; zdůrazňuje svoji důvěru k nim a vybízí všechny, aby svoji energii užívali k „vylepšení světa“, počínaje od toho, co je nám nejblíž. „Mám přání, aby vám církev svěřila velkou odpovědnost – píše papež František – a měla odvahu dát vám prostor; a vy se připravujte na její přijetí.“

Tak jako Maria, která měla „odvahu milovat a všechno zaměřila na sebedarování, nemohou ani mladí ve svém životě hledat pouze výhody a schovávat se za těžkosti, nýbrž mají vycházet ven a prokazovat lásku, a to především těm neslabším“ – vybízí Petrův nástupce v poselství ke Světovému dni mládeže.

PLNÉ ZNĚNÍ papežova POSELSTVÍ je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.