Římský biskup: Jedině Bůh nám může darovat pravé štěstí

18.2.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se před polednem za silného deště sešlo asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František vyložil evangelium dnešní, první postní neděle (Mk 1,12-13) a v samotném závěru řekl:

„Jedině Bůh nám může darovat pravé štěstí. Marné je ztrácet čas a hledat je jinde: v bohatstvích, rozkoších, moci, kariéře.... Boží království je realizací všech našich tužeb, protože je současně spásou člověka i slávou Boha. Tuto první neděli postní jsme povoláni vyslyšet a přijmout tuto Ježíšovu výzvu k obrácení a víře v evangelium. Jsme vybízeni vydat se na usilovnou pouť k Velikonocům, abychom stále více přijímali milost od Boha, který chce proměnit svět v království spravedlnosti, pokoje a bratrství. Nejsvětější Maria ať nám pomůže žít tuto postní dobu ve věrnosti Božímu Slovu a v ustavičné modlitbě, jako to činil Ježíš na poušti. Není to nemožné! Jde o to prožívat každý den s přáním přijmout lásku, která přichází od Boha a chce proměnit náš život i celý svět.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před ANGELUS je ZDE

Po hlavní promluvě Petrův nástupce oznámil další přípravný krok k letošní biskupské synodě, jejímž tématem bude „Mládež, víra a rozlišení povolání“:

Za měsíc od 19. do 24. března přijede 300 mladých lidí z celého světa na přípravné setkání říjnové synody. Velice si přeji, aby všichni mladí mohli být protagonisty této přípravy. Proto se jí budou moci účastnit on line prostřednictvím jazykových skupin, které budou moderovány zástupci z jejich řad. Příspěvky z těchto „skupin na síti“ budou připojeny k příspěvku onoho římského setkání. Drazí mladí, můžete se o tom informovat na webu generálního sekretariátu biskupské synody. Děkuji za tento váš přínos ke společné cestě!

Potom papež František oslovil všechny vězněné osoby:

Na začátku postní doby, která – jak jsem řekl – je cestou obrácení a boje proti zlu, chci adresovat zvláštní přání všem vězněným: drazí bratři a sestry, kteří jste ve vězení, každého z vás vybízím, abyste žili postní dobu jako příležitost ke smíření a obnově svého života pod pohledem milosrdného Pána. On nikdy neochabuje v odpouštění.

Nakonec papež zmínil, že se dnes odpoledne vydává jako obvykle v tento čas na pět dní (18.-23. února) do ústraní rekolekčního domu v Aricci nedaleko Říma, aby se tam spolu se svými spolupracovníky z římské kurie věnovali rozjímání a modlitbě:

Prosím všechny o vzpomínku v modlitbě za mne a za spolupracovníky z římské kurie, kteří dnes vpodvečer začínáme Duchovní cvičení.“

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.