O komplikované situaci církve v Číně

17.2.2018 

Čína. Loni vydalo Vatikánské knižní nakladatelství knihu nazvanou „Biskupové v zemi Konfucia“ (Vescovi nella terra di Confucio, red. Gianni Cardinale), která přináší konkrétní údaje o komplikované situaci katolické církve v komunistické Číně. Kniha vyšla v souvislosti s probíhajícími jednáními mezi Vatikánem a Čínou, která mají za cíl normalizovat vzájemné vztahy. Podle zveřejněných údajů je na čínském území 74 diecézí obsazených biskupy. Největší část z nich, totiž 53 biskupů působí se souhlasem Svatého stolce i čínské vlády.

Svatý stolec neschválil 7 biskupů jmenovaných čínskou vládou, z nichž 3 jsou exkomunikováni, protože přijali biskupské svěcení bez papežova pověření. Všech těchto sedm biskupů však písemně požádalo papeže o smíření.

Kromě toho je v Číně 17 biskupů jmenovaných papežem, ale bez státního souhlasu, přičemž dva z těchto biskupů tzv. podzemní církve by měli podle probíhajících dohod mezi Svatým stolcem a Čínskou lidovou republikou ustoupit a předat svoje diecéze biskupům, kteří mají státní souhlas. V domácím vězení je jediný biskup jmenovaný papežem a vysvěcený se státním souhlasem, totiž šanghajský biskup Ma Daqin, kterému je již 6 let bráněno vykonávat biskupskou službu, protože hned po své konsekraci demonstrativně vystoupil ze státní organizace Vlasteneckého kněžského sdružení. Dva biskupové jmenovaní papežem jsou nezvěstní (Su Zhimin a Shi Enxiang, zmizeli 1991 a 2001) a existuje také jeden biskup, který nebyl ani jmenován papežem a ani nemá státní souhlas (Wang Huiyao).

V zemi je dále 14 emeritních biskupů, z nichž pět má a devět nemá státní souhlas.

Správních celků katolické církve, tedy diecézí a apoštolských prefektur uznaných Svatým stolcem je 137. Čínské státní úřady však uznávají 97 správních celků, přičemž v obou územních vymezeních, tedy státním i vatikánském, existují neobsazené diecéze. Diecéze Hong Kong a Makao, které jsou součástí Čínské lidové republiky, mají zvláštní statut, a papež tam jmenuje biskupy zcela svobodně.

Komplikovanou situaci katolické církve se snaží řešit nynější jednání mezi státním sekretariátem Svatého stolce a Čínou, která je reprezentována státní organizací Vlasteneckého kněžského sdružení, v jejímž čele stojí biskup z Linyi, mons. Fang Xingyao, uznaný také Vatikánem, a takzvaná Rada čínských biskupů, jejímž členy nejsou biskupové nemající státní souhlas a v jejímž čele je biskup, kterého nejmenoval papež. Právě tato rada, která by se měla v budoucnu stát oficiální biskupskou konferencí, by měla mít právo podávat do Říma návrhy na biskupská jmenování.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.