Vatikánská předsynoda – mladí lidé jako „synodní otcové“

16.2.2018 

Vatikán. Brífink v Tiskovém středisku Svatého stolce dnes prezentoval předsynodní setkání, které v týdnu od 19. do 24. března bude jednou z přípravných etap říjnové biskupské synody o mládeži. Předsynoda není ve Vatikánu nic nového – už před třicítkou let (1987) se konala jako příprava na synodu o laicích. Novinkou nicméně bude letošní možnost vstupu prostřednictvím sociálních sítí, což zaručí co největší účast nejmladší generace, sdělil generální sekretář biskupské synody, kardinál Lorenzo Baldisseri.

Normálně jsme zvyklí na to, že prezentujeme nebo zavádíme projekty, a nevytváříme podmínky pro to, aby nám jejich adresáti – v tomto případě mladí lidé – doporučili, co by se pro ně dalo dělat. Připadalo nám velmi důležité, aby se mladí lidé mohli dostat ke slovu, stali se takříkajíc „synodními otci“ a mohli předložit témata, která se týkají jejich života a činnosti.“

Třem stovkám mladých delegátů předsynody, ale také jejich rodičům, vychovatelům a pastoračním pracovníkům bude k diskusi vyhrazen celý týden, který zahájí papež František. Při svém úvodním vystoupení odpoví na dotazy pěti mladých lidí z pěti světadílů. Vatikán sází na dialog a konstruktivní konfrontaci. Téma říjnového biskupského shromáždění „Mládež, víra a rozlišení povolání“ se ostatně týká každého občana tohoto světa, soudí kardinál Baldisseri.

„Toto široké spektrum nám umožňuje, abychom pozvali všechny mladé – jak ty, kteří se angažují v církvi, tak takzvaně vlažné křesťany, pokřtěné, kteří nechodí do kostela, nebo ty, kteří o víře pochybují, agnostiky – a proč ne, jak řekl papež – také ateisty. Usilovali jsme tedy o to, aby se dostavili delegáti laických, nekonfesních spolků a také představitelé z oblasti sportu, kultury, politiky, hospodářství. Budou zastoupeni také zdravotně postižení mladí lidé.“

Vatikán počítá s tím, že nejméně třetina delegátů březnové předsynody bude pocházet z laických organizací, které nemají k církvi žádný vztah. Jak se konkrétně návrhy mladých lidé projeví v jednání biskupských delegátů, kteří ve Vatikánu zasednou od 3. do 28. října? Na jedné straně budou výsledky březnové předsynody shromážděny v jediném dokumentu, na druhé straně sekretaritát biskupské synody zpracuje dotazníkové šetření, se kterým se po síti obrátil na mladé lidi. Jak zaznělo na dnešní tiskové konferenci, na dotazník odpovědělo zhruba 221 tisíc mladých lidí, z toho 100 500 jej vyplnilo ve všech částech. Zhruba polovina respondentů je ve věku 16-19 let, převažují ženy nad muži, z více než poloviny jsou to Evropané, následovaní obyvateli střední a jižní Ameriky. Většina dotázaných se přihlásila ke katolickému náboženství, 11 procent prohlásilo, že nejsou katolíci a nepovažují náboženství za důležité. Dotazníkový průzkum probíhal po dobu šesti měsíců.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.