Papežské poselství k brazilské Kampani za bratrství

14.2.2018 

Vatikán. Odpuštění je v našich křehkých rukou nástrojem, zajišťujícím klid srdce a pokoj, píše papež František v poselství brazilským věřícím u příležitosti každoroční postní Kampaně za bratrství a vymýcení násilí. Tuto iniciativu na národní úrovni tradičně na Popeleční středu vyhlašují brazilští biskupové s cílem podpořit mírové soužití, národní smíření a spravedlnost. Letos se koná pod mottem: Všichni jste bratři.

Papež František uznává, že odpuštění je leckdy složité, avšak vyzývá k překonání zášti, hněvu a pomstychtivosti, což je nezbytný předpoklad k zamezení násilí. Petrův nástupce vyjadřuje přání, aby na vzájemných vztazích v brazilských rodinách, společenstvích i celé společnosti byla viditelná Boží láska a aby se lidé stávali posly a tvůrci míru. „Míru, který je plodem všestranného rozvoje pro všechny a rodí se z nového přístupu ke stvoření“, dodává papež. Mír, vysvětluje dále, je třeba denně tkát v trpělivosti a milosrdenství, v rámci rodin, komunit a zaměstnaneckých vazeb, ve vztahu k přírodě. Jedná se o „malá gesta úcty, naslouchání, dialogu, ticha, citu, přijetí a integrace, která vytvářejí prostor, v němž se nadechujeme bratrství“.

„V Kristu jsme totiž jedinou rodinou, zrozenou z krve kříže, naší spásy“, píše římský biskup, který doufá, že brazilská církev pod ochranou Panny Marie z Aparecidy bude hlásat obrácení a nenásilné soužití a že za tímto cílem stanoví specifické programy na překonání násilí. To vše v rozsáhlé latinskoamerické zemi, kde je podle nedávných statistik spácháno 13 procent vražd z celkového světového počtu a kde se bohužel zvyšuje sebevražednost dětí, dospívajících a příslušníků domorodých národů, jak Vatikánskému rozhlasu potvrdil biskup Dimas Lara Barbosa z diecéze Campo Grande v jihobrazilském státě Mato Grosso do Sul.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.