Kardinál Ouellet: Benedikt XVI. nás může jako teolog ještě překvapit

13.2.2018 

Vatikán. Benedikt XVI. nikdy nepřestal být teologem. Myslím, že po této stránce nás mohou ještě čekat posmrtná překvapení, pro povzbuzení církve – řekl kardinál Marc Oullet, prefekt Kongregace pro biskupy.

Církev si v těchto dnech připomíná převratné události před pěti lety: konzistoř, na které Benedikt XVI. informoval o svém rozhodnutí, a následnou rezignaci na petrinskou službu 28. února 2013. Kardinál Ouellet je častým hostem u emeritiního papeže. Jak říká, zůstává stále takový, jakého jsme znali. Nadále je pro něj typická prostota, autentičnost, jemnost, jasnost úsudku, citlivost a naděje. Kanadský kardinál neskrývá také svůj obdiv ke způsobu, jakým dnes Benedikt XVI. doprovází církev:

„Doprovází ji diskrétně. Je to modlitební přítomnost, která nás ujišťuje, že tento papež nezmizel, jakoby už nežil. Stále je tady a stále plní jistou biskupskou a papežskou službu, tedy přimlouvá se v modlitbě, solidaritě a v naprosté diskrétnosti. Zdržuje se jakýchkoli zásahů, které by mohly zpochybňovat to, co činí jeho nástupce. Ačkoli si lze představit, že i on si musel klást otázky a mohl být překvapený... V tom všem lze obdivovat jeho diskrétnost, pohodu ducha a také přítomnost, plnou lásky, vstřícnosti a modlitby,“ řekl Vatikánskému rozhlasu kardinál Ouellet.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.