Při útoku na katolický kostel byl zraněn německý jezuita a deset věřících

12.2.2018 

Indonésie. Dvaadvacetiletý, pravděpodobně psychicky labilní útočník vtrhl v neděli ráno do katolického kostela poblíž Jogakarty na Střední Jávě a mačetou zranil celebrujícího kněze a desítku věřících. Jedenaosmdesátiletý německý jezuita, o. Karl Edmund Prier, který právě sloužil ranní mši svatou, utrpěl zranění na hlavě. Útočník utnul hlavy také sochám Panny Marie a Ježíše Krista, dokud jej nezastavila střelba přivolaného policisty. Stav zraněných je podle tiskových zpráv stabilizovaný a příčina útoku je předmětem policejního vyšetřování.

Místní církev prostřednictvím předsedy komise Iustitia et Pax jogakartské arcidiecéze odsoudila násilí v průběhu eucharistické slavnosti, která je vrcholem života víry. Zároveň požádala pořádkové síly o zajištění bezpečí a ochrany kostelů, prevenci obdobných událostí a obhajobu základních práv všech indonéských občanů bez výjimky. Katolické věřící vyzvala k zachování sociálního řádu, předcházení chaosu a činné podpoře indonéské ústavy z roku 1945, která ve své doktríně zvané Pancasila zaručuje svobodu vyznání všem Indonésanům.

Podle agentury Fides na témže indonéském ostrově nedávno došlo ke střetu křesťanů s muslimy, když katolická farnost sv. Pavla v okrese Bantul zorganizovala humanitární pomoc a bezplatné lékařské ošetření pro domorodé kmeny. Jedna extrémistická muslimská organizace jí v tom zabránila a obvinila křesťany z proselytismu. Podle pozorovatelů mohou být důvodem stupňující se polarizace brzké parlamentní a prezidentské volby v Indonésii (v září 2018, resp. 2019).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.